Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Παρακάτω ακολουθεί διάλογος για την μετανάστευση στην Ελλάδα. Πρώτα οι σκέψεις του Νίκου Χαραλάμπους και μετά η δική μου απάντηση ακριβώς μετά το δικό του κείμενο.


Προσχέδιο αναλυτικών Θέσεων για την μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα.
Νίκος Χαραλάμπους


Αυτο που ήταν μια χώρα πριν 50 χρόνια, είναι ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα.

Οι πλούσιες χώρες, γίνονται τόπος προορισμού απο κατοίκους φτωχών χωρών οι πόλεις γίνονται τόπος προορισμού των κατοίκων της επαρχίας.
Η ανάγκη για μιά καλύτερη ζωή, για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, σε μία εποχή που εικόνες ταξιδευουν μέσα σε ώρες δεν μπορεί να καμφθεί. Ειτε το επιθυμούμε, είτε όχι, η μετάναστες θα έρχονται με τον έναν τρόπο ή τον άλλο

Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει πλεόν να διαχειριστούν την έισοδο των μετάναστων. Όσες φορές έχουν εφαρμοσθεί αυστηρά μέτρα και περιορισμοί κατα της μετανάστευσης , οι μετανάστες έχουν 'οδηγηθεί' στις 'αγκαλιές' των λαθρεμπόρων του υποκόσμου και σε τραγικές καταστάσεις, απο τον θάνατο, ως στην σκλαβιά και στην πορνεία.

Τα αυστηρά μέτρα μπορεί να ελλατώνουν την μετανάστευσή αλλά καθιστούν την λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτη. Οι μετανάστες που κάποιες φορές μπορεί να μεταφέρουν και αρρώστιες, περνάνε στην χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία καταγραφή του κινδύνου.

Οι μετανάστες φέρνουν την δική τους κουλτούρα, τα δικά τους ήθη και τα δικά τους έθιμα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα φαινομενο για το οποίο σε πολλές χώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός. Οι υποστηρικτές του προβάλλουν την θετική επιρροή των μεταναστών στην οικονομία, στο να κρατούνται οι τιμές προιόντων και εργασίας σε χαμηλά επίπεδα και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής. Αυτοί που εναντιόνωνται στο φαινόμενο αναδυκνείουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεταναστών και των μη προνομιούχων πολιτών, (πχ ανειδίκευτων εργατών), την αλλοίωση των χαρακτηριστικών και των αξιών της χώρας που δέχεται μετανάστες, την αυξηση της εγκληματικότητας, την δυσκολία των κοινωνικών υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό πληθυσμού, ακόμα και την πιθανότητα αυξησης της τρομοκρατίας απο την μία αλλά και την ανοδο ακροδεξιών τάσεων απο την άλλη.

Η Φιλελευθερη Συμμαχία υποστηρίζει επι της αρχής την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων στον τόπο της επιλογής τους. Πέρα απο την βασική αρχή υπάρχει πλειάδα λεπτομερειών που θα πρέπει να εξεταστούν και να διατυπωθούν γι'αυτα προτάσεις. Προτάσεις που μέσα στο φιλελευθερο πλαίσιο, θα μειώσουν ή εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις και φαινόμενα, και θα επωφεληθούν στο μέγιστο και απο την μετανάστευση και απο την πολυπολιτισμικότητα.


Η φιλελευθερη Συμμαχία καταθέτει αυτές τις προτάσεις για συζήτηση πανω στο ιδιαιτερα ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Εισοδος στην Χώρα

Η μετανάστευση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη. Θα πρέπει όσο το δυνατόν πιό ευκολα να δίνονται άδειες παραμονής στην Ελλάδα αρχικά για ένα χρόνο. Οι αιτήσεις θα πρέπει όσο το δυνατόν πιό εύκολα να διαικπεραιονονται στον τόπο καταγωγής απο τις κατα τόπους Ελληνικές πρεσβείες και προξενία. Με αυτό τον τρόπο θα δωθεί ένα χτύπημα στην λαθρομετανάστευση, αφού όπως προαναφέρθηκε οι αυστηροί περιορισμοί αναγκάζουν τους υποψήφιους μετανάστες να στραφούν σε άνθρωπους του υποκόσμου που θα τους εκμεταλευθούν με τους πιό αισχρούς τρόπους προκειμένου να τους περάσουν στην χώρα της επιλογής τους

Η αρχική μονοετής αδεια παραμονής θα μπορεί να ανανεωθεί για τρία χρόνια, αν ο μετανάστης του οποίου τα στοιχεία έχουν καταγραφεί μόνο αν αποδειχθεί οτι ο μετανάστης έχει βρεί δουλειά.
Απο την στιγμή που ο μετανάστης έχει αποκτήσει την τριετή άδεια παραμονής θα μπορεί να φέρει τους συγγενείς πρώτου βαθμού στην χώρα (γονείς-σύζηγο-παιδιά).

Οι μετακινήσεις του μετανάστη με αδεια παραμονής θα πρέπει να είναι ελεύθερες. Εχει αναφερθεί οτι όταν μπαινουν περιορισμοί στην μετανάστευση, οι μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα λαθραία διστάζουν να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατι φοβούνται οτι δεν θα μπορέσουν να ξαναφύγουν. Ετσι μένουν για πάντα στην χώρα προορισμού. Εαν βρεθούν άνεργοι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή απο το να καταφύγουν στην εγκληματικότητα, (αντι να γυρίσουν στην χώρα τους με την προοπτική να επιστρέψουν στην Ελλάδα οταν μπορούν να ξαναβρούν δουλειά).
Εαν ο μετανάστης γνωρίζει οτι μπορεί να επιστρέψει ευκολα στην Ελλάδα, θα του είναι πιό ευκολο για ένα διάστημα να επιστρέψουν και να μείνουν για μεγάλο διάστημα και στην πατρίδα τους.

Απο τα μοντέλα πολυπολιτισμικότητας που ακολουθήθηκαν, το πιό επιτυχημένο είναι αυτό της ενταξης των μεταναστών και των οικογενειών τους μέσα στον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Η περιθωριοποίηση αλλά και η απόλυτη ελευθερία, έχει οδηγήσει σε γκετοποιήσεις κοινοτήτων που κατα περιόδους εχει δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα δημόσιας τάξης μέχρι και αυξημένο κίνδυνο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Παρα το γεγονός οτι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος οτι οι προσπάθειες ενταξης θα πετύχουν, το θέμα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη. Τα προβλήματα που έχουν εμφανισθεί κατα καιρούς στην Ευρώπη και στην Αμερική υποδυκνείουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος προς στην αποκτηση υπηκοότητας και ενταξής.
Τα προβλήματα δεν είναι γενικευμένα αλλα σπάνια και έντονα. Η αιτία τους ομως κρύβεται σε αποτυχίες των στρατηγικών ενταξης ή στην ελλειψή τους.

Εχει παρατηρρθεί οτι η εργασία και η απόκτηση σπιτιου ενισχύουν την ενταξιακή πορεία των μεταναστών και αυτή πρέπει να ενθαρύνεται όχι όμως σαν την μορφή θετικής διάκρισης αλλά ώς στόχος για τις κοινότητες των μεταναστών.


Διαμονή-Ενταξη-Ελληνική Υπηκοότητα

Το ότι ένας μετανάστης ζεί και εργάζεται στην χώρα δεν σημαίνει οτι απολαμβάνει τα
ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες Φυσικά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα,
της ζωής, της ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, θα πρέπει να προστατευονται σε οποιονδήποτε βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια ανεξάρτητα απο το αν είναι ελληνας πολιτής, μετανάστης ή επισκέπτης.

Όμως ο Ελληνας πολίτης θα πρέπει να έχει διακριτά προνόμια. Αυτά είναι:
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (και η ελάχιστη εγγυημένη συνταξη), η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές και η πλήρης αξία του κουπονιού εκπαίδευσης, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές του κράτους στους ατομικούς λογαριασμούς υγείας και ασφάλισης. Ο απόλυτος εξισωτισμός των πολιτών μιας χώρας με τους μετανάστες είναι κάτι που δεν το ζητούν ούτε κάν οι μετανάστες. Δίνει επιχειρήματα σε περιθωριακές εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες, εναντίον της μετανάστευσης και της ελευθερίας γενικότερα, και δημιουργεί αντίδραση απο τους πολίτες της χώρας υποδοχής που μένουν στην χώρα για όλη τους την ζωή, αφού βλέπουν αρτι αφηχθέντες μετανάστες να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

Για να αποκτήσει κάποιός Ελληνική Υπηκοότητα, θα πρέπει να ζεί και εργάζεται στην Ελλάδα, να έχει λευκό ποινικό μητρώο στην Ελλάδα και να δώσει εξετάσεις στην Ελληνική γλώσσα, στην Ελληνική Ιστορία και σε αλλα πολιτικα και πολιτισμικα θέματα της Ελληνικής επικαιρότητας.
Οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν θεσμό αδιάβλητο και να αντιμετωπιστεί με την υψιστη σοβαρότητα, απο όλους τους ενδιαφερομενους. Οι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, θα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Χρονικό όριο για να πάρει κάποιος μετανάστης μέρος στις εξετάσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει. Ακόμα και μήνες απο την είσοδο στην χώρα θα πρέπει ο μετανάστης να μπορεί να εξεταστεί. Δεν έχει νόημα ένας ομογενής ή ελληνομαθής (πχ καθηγητής ελληνικών ή αρχαιοελληνικών σε ξένη χώρα) να περιμένει καποιο χρονικο διάστημα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει όριο στις φορές στις οποίες μπορεί κάποιός να πάρει μέρος στις εξετάσεις.
Ισως σαν αντικίνητρο στο να παίρνει καποιος μέρος στις εξετάσεις χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, να χρειαστεί να πληρώνει ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο μετα την δευτερη ή την τρίτη φορά που παίρνει μέρος, το οποίο θα πρέπει να καλύψει το κόστος της συμμετοχής του στις εξετάσεις.

Η φιλελεύθερη συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπίσει και κάποια κρούσματα διαφθοράς δεν αποκλείει την συζήτηση να 'εξαγορασθεί' η Ελληνική υπηκοότητα ενός ποσού όμως που θα υπερβαίνει τις απολαβές που θα έχουν οι Ελληνές πολίτες. Ενα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να είναι πχ 100,000 ευρώ, και ίσως αυτό προσελκύσει καποιους με υψιλά εισοδήματα να πολιτογραφηθούν Ελληνες.

Οι μετανάστες θα μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές μόνο εφ'οσον πληρώνουν δημοτικά τέλη και ίσως με άλλες παραμέτρους. Πχ αν έχει ιδιοκτητο σπίτι, ή αν μένει στον Δήμο για 5 χρόνια. Τα κριτήρια ψήφου των μεταναστών στις εκλογές των ΟΤΑ είναι ανοικτά προς συζήτηση.

Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική δικαιοσύνη να διακόπτει αδειες παραμονής και ακόμα και να απελαύνει μετανάστες που έχουν διαπράξει αδικήματα.

Καμία πολιτιστική παράδοση των μεταναστών, θρησκευτικός κανόνας, ή έθιμο, που έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό συνταγμα και τους νόμους δεν θα γίνει αποδεκτή.
Εγκλήματα 'τιμής', επιβολή γάμου, 'διακρισεις απέναντι στις γυναίκες, περιθωριοποίηση και βία εναντίον των ομοφυλλόφυλων, δεν θα γίνουν αποδεκτές, μόνο επείδη είναι εμπεδωμένα στην κουλτούρα άλλων χωρών ή λαών.

Πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες, ή έθιμα που δεν παραβαίνουν τους ελληνικούς νόμους θα μπορούν να εξασκούνται ελεύθερα και η ελευθερη εξασκησή τους θα πρέπει να προστατευεται κάτω απο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Για πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες ή έθιμα που η εφαρμογή τους μπορεί να κοστίσει οικονομικά στους ΟΤΑ ή στο Ελληνικό κράτος, το κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά την κοινότητα που διοργανώνει την εκδήλωση.

Πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες ή έθιμα που η εφαρμογή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αποκλειστικά και μόνο την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του μετανάστη (πχ Σιχ που δεν θέλουν να φορούν κράνος αλλά θέλουν να φορούν τουρμπάνι), μπορεί να επιτρεπονται κατα περίπτωση.

Οι μετανάστες θα μπορούν να ζούν όσο το δυνατό ελευθερα αλλά στα πλαίσια που ορίζει αυστηρά το Ελληνικό Συνταγμα.

Παιδιά μεταναστών

Στις ανεπτυγμένες χώρες η δεύτερη γενιά μεταναστών έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απο την πρώτη. Ενώ η πρώτη γενιά μεταναστών έχει σχέση με την χώρα καταγωγής (γλώσσα, κύκλο φίλων), η δευτερη γενιά μεταναστών μπορεί να βρεθεί μετέωρη ανάμεσα σε μια χώρα καταγωγής που δεν εχουν γνωρίσει ποτέ και σε μια χώρα διαβίωσης που τους βλέπει σαν κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την ένταξη της δευτερης γενιάς μεταναστών στην κοινωνία. Το σχολείο και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον.

Τα παιδιά των μεταναστών είναι εν δυνάμει έλληνες πολίτες και έλληνες στην συνείδηση. Ειναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας τα παιδιά των μεταναστών να λαμβάνουν τις υπηρεσίες της Παιδείας και της Υγείας. Τα παιδιά των μεταναστών έως την ηλικία των 18 θα πρέπει να έχουν δωρεάν υγειονομική περιθαλψη και παιδεία.

Η παροχή αυτή θα οδηγήσει στην αυξηση στις ανάγκες Παιδείας και Υγείας απο τον αριθμό των μεταναστών. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άνοιγμα στις δυνάμεις τις αγοράς. Μόνο οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς κρατικούς περιορισμούς και στρεβλώσεις μπορούν να ανταπεξέθουν αποδοτικά στην ανοδο της ζήτησης. Το κράτος απο μόνο του δεν θα μπορεσει να ανταπεξέλθει

Κάθε παιδί που γενιέται στην Ελληνική επικράτεια θεωρείται έλληνας πολίτης αρκεί να μείνει στην χώρα και να πάει σε ελληνικό σχολείο έως τα 12 έτη του. Με αυτό το μέτρο αποθαρρύνεται οποιοσδήποτε επισκεφτεί την Ελλάδα για την γέννηση του παιδιού του και μόνο. Εαν θελήσει να πάει σε σχολείο μεταναστών τότε θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. (γλώσσα, ιστορία, αγωγή του πολίτη). Από τις εξετάσεις, και την απόδοση στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγροα θα μπορέσει να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα ενας μαθητής.

Το ανοιγμα στις δυνάμεις της αγοράς σε συνδυασμό με το αίτημα για ελεύθερη επιλογή εκπαιδευτικόυ προγράμματος θα φέρει αναπόφευκτα και την δημιουργία σχολείων 'μειονοτικών', θρησκευτικών, ή εθνικών (ξενόγλωσσων) και άλλων.
Ειναι αναγκαίο η ελεύθερη επιλογή του εκπαιδευτικού προγράμματος να ενταχθεί στην συνολική στρατηγική ενταξής των μεταναστών.

Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας της Ελληνικής Ιστορίας και της Ελληνικής Πολιτείας θα είναι υποχρεωτική για κάθε σχολείο.
Τουλάχιστον το 1/3 των διδακτικών ωρών θα διδάσκεται στα Ελληνικά και πανω στις προαναφερθείσες ενότητες, που ορίζονται σαν το 'ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα'.
Το Υπουργείο Παιδείας θα ελεγχει την τήρηση και την ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η ύπαρξη σχολείων που δεν διδάσκουν το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά που οι μαθητές του δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα παρα μόνο μετά απο τα 18 τους χρόνια και αφού δώσουν εξετάσεις, μπορεί να συζητηθεί.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ

1) Που θα βρεις τα χρήματα να την πληρώσεις; Αντίθετα με το ότι πιστεύουμε οι μετανάστες στοιχίζουν πάρα πολλά χρήματα στον φορολογούμενο. Στις ΗΠΑ όπου το κράτος πρόνοιας είναι πολύ πιο περιορισμένο από ότι στην Ελλάδα και Ευρώπη, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία κτλ) στοιχίζει για κάθε μετανάστη (παράνομο ή νόμιμο) γύρο στα $30000 δολάρια ετησίως μείον εισφορές σε φόρους $9000, όποτε οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν $21000 ετησίως.
Για αυτό το λόγο είχε πει ο Μίλτον Φριντμαν ότι ελεύθερη μετανάστευση με κράτος πρόνοιας δεν μπορεί ούτε και πρέπει να υπάρξει.
--Εσύ όμως που θα βρεις του πόρους από μια ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα για να φιλοξενείς του άπορους της οικουμένης;

2) Από που προκύπτει ότι οι Έλληνες έχουν υποχρέωση να γίνουν κράτος πρόνοιας για τις αποτυχημένες χώρες του κόσμου;

3) Τι θα έλεγες αν αυτόματα κάθε χρόνο ο αριθμός ατόμων με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και με τριτοκοσμική εκπαίδευσή τρίτης δημοτικού αυξανόταν κατά 100.000; Θα το θεωρούσες πρόοδο για την χώρα; Θα το θεωρούσες εφαλτήριο ευημερίας;
Η πολιτική σου όμως αυτό εγγυάτε.

4) Επειδή οι αποτυχημένες χώρες είναι δεκάδες και με δισεκατομμύρια κάτοικους, στο πόσο το υπολογίζεις να είναι οι μετανάστευση πληθυσμών; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα και η Ευρώπη η όπως λένε οι Αμερικάνοι the sky's the limit?

5) Νομίζεις οτι η πολιτική της ελεύθερης μετανάστευσης θα έδινε τα σωστά κίνητρα στις χώρες του τρίτου κόσμου για να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν για να γίνουν πλουσιότερες;
Αν φυσικά κρίνουμε απο την ελληνική εμπειρία θα δούμε ότι απλά τα μεταναστευτικά ρεύματα προς Αμερική και Ευρώπη έδωσαν την ευκαιρία στην ελληνική πολιτική τάξη να ακολουθήσει την πεπατημένη.

6) Οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα. Μαζί τους φέρνουν τις παραδόσεις και τις κουλτούρες τους. Λες ότι θα πρέπει να σεβασθούν τους βασικούς κανόνες του δυτικού πολιτισμού, αλλά αυτό είναι μια ευχή. Στην Βρετανία σε μερικές περιοχές έχει επιβληθεί σαρία και όπως έγραψα στο άρθρο για την πολυπολιτισμικότητα γίνονται περί τις 3000 απαγωγές για γνωστούς θρησκευτικούς λόγους.
Είσαι αποφασισμένος να επιβάλεις και να διοικείς ένα αστυνομικό κράτος που θα προσπαθεί να κοντρολάρει τους φονταμενταλιστές;
Θα την θεωρούσες πρόοδο μια τέτοια εξέλιξη για την χώρα μας;
Αν νομίζεις οτι αυτά δεν είναι αναγκαία θα σου έλεγα ότι η ιστορία θα σε διαψεύσει. Λόγο της μετανάστευσης ο μεγάλος αδελφός θα χώνεται πάντου όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο -- και οι φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις θα αυξάνονται λόγο της στασιμότητας που παρουσιάζουν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν οι ημισοσιαλιστικές οικονομίες της δύσης.

7) Λύσεις μπορεί να βρεθούν για τους τομείς της οικονομίας όπου παρουσιάζονται ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Δες Don't Run for the Border

8) Για τις πολιτισμικές και πολιτικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στην Ευρώπη δες It's the Demography, Stupid

Δεν υπάρχουν σχόλια: