Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Η Κοργιαλένειος, το ΕΣΥ και ο κ. Νομάρχης


[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]

«Oι γιατροί δεν πληρώνονται, ήδη έχουν να πληρωθούν από το Γενάρη τις εφημερίες τους.»
-Διονύσης Γεωργάτος

Ο Νομάρχης, κ. Διονύσης Γεωργάτος, άθελα του έδωσε μια έμμεση απάντηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία σχετικά με το οικονομικά της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης. Ήταν μια απάντηση καθόλα αποστομωτική μιας και απαντάει στο καίριο ερώτημα: αν δηλαδή η κρατικοποίηση της βιβλιοθήκης θα λύσει τα όποια προβλήματα της μη συνεχούς μισθοδοσίας που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Να σημειώσω ότι το 70% και πλέον των εσόδων προέρχεται απο το κράτος και είναι η καθυστέρηση αυτών των πόρων που δημιουργεί το πρόβλημα.

Ο κ. Γεωργάτος αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα στο τομέα της υγείας είπε ότι οι γιατροί έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο. Μίλαγε φυσικά για τους γιατρούς των κρατικών νοσοκομείων της Κεφαλλονιάς. Θα περίμενα τον κ. Πέτρο Πετράτο, που με συνέχεις παρεμβάσεις έχει υπερασπιστεί την κρατικοποίηση της βιβλιοθήκης, να εξηγήσει πως τα κρατικά νοσοκομεία έχουν προβλήματα μισθοδοσίας και η κρατικοποιημένη Κοργιαλένειος δεν θα έχει κανένα.

Το θέμα των καθυστερήσεων στην μισθοδοσία δεν έχει να κάνει με το αν η Κοργιαλένειος είναι ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, έχει να κάνει με την χρηματοοικονομική αφερεγγυότητα του κράτους. Επειδή ως χώρα έχουμε επιλέξει να καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε, το κράτος και οι πολίτες δανείζονται συνεχώς και με μεγάλους ρυθμούς. Το κράτος για κάθε 100 ευρώ που δαπανά τα 45 τα δανείζετε. Τα προβλήματα μισθοδοσίας θα επιδεινωθούν στο μέλλον σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Η πιθανότητα να βελτιωθεί το θέμα της μισθοδοσίας της βιβλιοθήκης λόγο κρατικοποιησής είναι σχεδόν μηδέν. Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι η Κεφαλλονιά θα χάσει τον έλεγχο μιας ιστορικής βιβλιοθήκης. Αυτός ο έλεγχος θα περάσει στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θα διορίζει τα μέλη Εφορευτικού Συμβουλίου όπως γράφει ο κ. Πετράτος. Όλοι γνωρίζουμε πως γίνονται τέτοιου είδους διορισμοί και με ποια κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά βρίσκονται κάπου μεταξύ του κομματικού και του σκανδαλώδες. Επιθυμεί ο κ. Πετράτος να υποτάξει το «με αναντικατάστατη προσφορά στα Γράμματα και τον Τόπο μας Ίδρυμα, όπως είναι η Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη» σε αυτή την διαδικασία;

Το διοικητικό συμβούλιο της Κοργιαλένειου οφείλει να προασπίσει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Δεν δόθηκαν οι θέσεις στα μέλη του Δ. Σ. για να τις παραδώσουν στην αφερέγγυα και δύσκαμπτη γραφειοκρατία των Αθηνών. Όπως έγραψα πρόσφατα το Δ. Σ. της Κοργιαλένειου θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο δωρεών που το κεφάλαιο του να φτάσει τα 8-10 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή τα 8-10 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά χρήματα το Δ. Σ. του βιβλιοθήκης οφείλει να δημιουργήσει μια επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την άντληση αυτών των κεφαλαίων. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείτε από επιφανείς και διακεκριμένους Κεφαλλονιτές καθώς επίσης και από μερικούς τεχνοκράτες με εμπειρία στην άντληση κεφαλαίων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Δεν είναι απαραίτητο όλα στην Κεφαλλονιά να εξαρτιούνται από τους πολιτικάντηδες των Αθηνών. Και λίγος κεφαλλονίτικος πατριωτισμός δεν θα έβλαπτε.

«Στην απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο σε μη πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens οδηγεί μέχρι στιγμής η προκαταρκτική έρευνα»
>---από την Καθημερινή

Το βουλευτικό αξίωμα είναι το απόλυτο τεκμήριο αθωότητας.

«Σκόπια: Εκλογές βίας και νοθείας»
-από τα Νέα

Ήταν θλιβερό που οι σκοπιανές εκλογές έπεσαν στο επίπεδο του ελληνικού φοιτητικού κινήματος

«Ανησυχεί η Κομισιόν για τις εκλογές»
-από το skai.gr

Η Κομισιόν ανησυχεί για τις εκλογές βίας και νοθείας στα Σκόπια. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο από εκλογές βίας και νοθείας: οι εκλογές που δεν γίνονται καθόλου. Όταν το Ευρωπαϊκό σύνταγμα άρχισε να καταψηφίζεται από τους πολίτες της Ευρώπης το ανέσυραν και τώρα το επανέφεραν ως συνθήκη. Επειδή είναι υποτίθεται συνθήκη μόνο μια χώρα κάνει δημοψήφισμα, η Ιρλανδία. Μια ελληνική εφημερίδα έκανε λόγο για το επικίνδυνο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι το ότι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν τις επιλογές τους με το έτσι θέλω. Όσο για την ελληνική πολιτική τάξη αυτή ποτέ δεν κάνει κανενός είδους δημοψήφισμα. Δεν θέλει να αποκτήσουμε κακές συνήθειες.

«Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με «μαύρες» πρωτιές για την Ελλάδα»
-από το Πρώτο Θέμα

Θα καπνίζαμε λιγότερο αν μπορούσαμε να δούμε τις πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα. Θα μπορούσαμε να δούμε τις πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα αν δεν το είχαμε ντουμανιάσει.

«Φρατζόλες με... ηρωίνη!»
-από το Έθνος

Έτσι εξηγείτε και η ακριβή τιμή στο ψωμί.

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση της δίωξης κατά του Γαλιατσάτου Νικόλα, γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ που μεθοδεύει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.»
-ΕΛΜΕ-ΚΙ

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίων του Νίκου Γαλιατσάτου – ούτε και έχει σημασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Γαλιατσάτος γεννήθηκε ένοχος. Έπρεπε να είχε συλληφθεί μετά την κοπή του ομφάλιου λώρου. Το ότι κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία, εκεί και τότε, να προστατέψει την πατρίδα είναι απαράδεκτο. Το ότι κυκλοφορεί ελεύθερος τόσες δεκαετίες είναι επίσης απαράδεκτο. Ελπίζω το δικαστήριο να του βάλει ισόβια, ή τουλάχιστον να τον στείλει ανθρακωρύχο στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: