Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Το Μεγάλο Όχι του άλλου Μεταξά


[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]


Η παραίτηση Μεταξά μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Γιατί για πολλά από αυτά συμβαίνουν έχουμε και εμείς ευθύνη. Είναι οι πολλοί, συχνά καθημερινοί, συμβιβασμοί μας με μια άθλια πραγματικότητα που διαιωνίζουν την παρακμή. Είναι δικός μας ο συμβιβασμός να βλέπουμε να καταστρέφεται το φυσικό (Αίνος) και πολιτισμικό (Γεφυρα Δεβοσέτου) περιβάλλον και να αποδεχόμαστε αυτή την καταστροφή ως αναπόφευκτη.


«Ο μη εντοπισμός, σύλληψη και απόδοση στην δικαιοσύνη των ενόχων που κατέκαψαν την Ν.Α Κεφαλληνία με υποχρεώνει να τηρήσω τον λόγο των δηλώσεών μου και να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν αποδεχόμενος την μειωτική για τον Δήμο μου και τον πολιτισμό μας παραδοχή ότι οι εμπρηστές είναι μέλη της τοπικής μας κοινωνίας.»
-Μάκης Μεταξάς

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την δημοσιοποίηση δυο πολύ διαφορετικών πολιτικών συμπεριφορών. Από την μια ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς, κ. Διονύσης Γεωργάτος, που με δηλώσεις του έδειξε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του για την μονοδρόμηση του ιστορικού μνημείου της γέφυρας Δεβοσέτου. Ήταν μια άλλη κίνηση συμβιβασμού με τον χειρότερο μας ευατό. Αυτό το ευατό που το θεωρεί λογικό να θέτουμε σε κίνδυνο ένα ιστορικό μνημείο για να μην μπαίνουμε στο μεγάλο κόπο να κάνουμε το γύρο του Κούταβου.

Φαίνεται ότι ο Νομάρχης κάθισε και μέτρησε τα πολιτικά κουκιά και στην καταμέτρηση χαμένη βγαίνει η γέφυρα. Ίσως όμως να σκέφτηκε - σε μια στιγμή ταπεινότητας - ότι η πολιτική του καριέρα θα είναι πολυτιμότερο για τον τόπο μνημείο. Επομένως η γέφυρα Δεβοσέτου είναι μια απαραίτητη θυσία για το κτίσιμο του νέου μνημείου: πολιτική καριέρα Διονύση Γεωργάτου.

Από την άλλη έχουμε την παραίτηση του Δημάρχου Ελειού Πρόννων, Μάκη Μεταξά. Στην δήλωση παραίτησης διαβάζουμε: «Αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο Δήμος μου από τις εγκληματικές ενέργειες των αυτοχθόνων εμπρηστών. Ειλικρινά δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τα άγρια άλογα του Αίνου, αυτοί που δεν δίστασαν τα τελευταία χρόνια να βάλουν φωτιά ακόμη και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού του Αίνου, αυτοί που συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση επί δεκαετίες κατακαίουν κάθε καλοκαίρι την Ν.Α Κεφαλληνία και την περιφερειακή ζώνη του Αίνου παραμένουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι.»

Ο ποιητής λέει ότι «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα/που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι/ να πούνε.» Ο Μάκης Μεταξάς επέλεξε να πει το δικό του όχι. Έχουμε συνηθίσει από τους πολιτικούς μας να μας κολακεύουν. Πάντοτε μας λένε φταίει κάποιος άλλος για ότι κακό συμβαίνει. Η κακή μας τύχη, οι αρμόδιοι, τα ξένα κέντρα αποφάσεων. Μας λείπουν αρκετά αλλά ποτέ δεν έχουμε έλλειψη σε αποδιοπομπαίους τράγους. Ο Μάκης Μεταξάς επέλεξε να μην μας κολακεύσει.

Η παραίτηση Μεταξά μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Γιατί για πολλά από αυτά συμβαίνουν έχουμε και εμείς ευθύνη. Είναι οι πολλοί, συχνά καθημερινοί, συμβιβασμοί μας με μια άθλια πραγματικότητα που διαιωνίζουν την παρακμή. Είναι δικός μας ο συμβιβασμός να βλέπουμε να καταστρέφεται το φυσικό (Αίνος) και πολιτισμικό (Γεφυρα Δεβοσέτου) περιβάλλον και να αποδεχόμαστε αυτή την καταστροφή ως αναπόφευκτη.

Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά και τίποτα δεν είναι πιο σίγουρο από την δική μας, προσωπική, απάθεια. Μην ψάχνουμε την αιτία του κακού σε ξένα και σκοτεινά κέντρα αποφάσεων. Το λάθος είναι τοπικής προελεύσεως και λέγετε απάθεια και συμβιβασμός.
Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα αν καθένας από εμάς έλεγε και έπραττε το όχι που του αναλογεί.

«Μεγάλη φυτεία χασίς στη Μεσσηνία»
-από τον Ελεύθερο Τύπο

Στις αναδασώσεις πάμε καλά.

«Αίτηση για να στελεχώσουν το Σώμα Ευρωπαίων Αστροναυτών κατέθεσαν 159 Έλληνες»
-από City Press

Τώρα θα αρχίσει το διπλοπαρκάρισμα διαστημοπλοίων στην Σελήνη.

«Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άτολμοι ενώπιον της διαφθοράς»
-από την Καθημερινή

Η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία κάνοντας το ζήτημα της διαφθοράς ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Όταν όμως κατέλαβε την εξουσία δεν βρήκε κανέναν να στείλει στον εισαγγελέα. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα: Δεν υπήρχε διαφθορά και η όλη φασαρία έγινε για το τίποτα, ή η άλλη εξήγηση – προτιμότερη ακόμα και από ελαφρώς σκεπτόμενα όντα – ότι απλά συμβιβάστηκε με την υπάρχουσα άθλια κατάσταση.

Ίσως θα ήταν συγχωρηταίο να μην τιμωρήσει την διαφθορά των προηγούμενων αν πράγματι προχωρούσε σε τομές που θα μείωναν σημαντικά τις ευκαιρίες για διαφθορά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την σημαντική μείωση του κράτους και περιορισμό του παρεμβατισμού. Όλα αυτά όμως θεωρούνται από τον κομματικό μηχανισμό λάφυρα του νικητή των εκλογών. Προνόμια και εξουσίες που μοιράζονται όπως πάντα μοιράζονται σε ανατολικά δεσποτάτα.

Όσο υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλες προμήθειες που ελέγχονται από άτομα που δεν τους ανήκουν (πολιτικοί και συνδικαλιστές), είναι φυσικό να υπάρχει και η διαφθορά τέτοιου είδους και μεγέθους.

«Στο ΚΚΕ θα συζητήσουν για την πτώση του «υπαρκτού» Σοσιαλισμού»
-από το Βήμα

Μα έχουν περάσει μόλις 19 χρόνια μετά από την πτώση, γιατί δεν αφήνουν το θέμα να καταλαγιάσει λίγο;

«Σύγκρουση ελικοπτέρου με… βυτιοφόρο»
-από το Πρώτο Θέμα

Όταν λένε ότι το πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη, κυριολεκτούν.

«Ένας υποψήφιος οδηγός, στην Μεγάλη Βρετανία, κατά την διάρκεια του τεστ οδήγησης κατάφερε να τρακάρει αλλά πέρασε και πήρε το δίπλωμα!»
-από το Έθνος

Κόβεσαι μόνο αν το ατύχημα είναι θανατηφόρο. High Standards.

Δεν υπάρχουν σχόλια: