Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παρακάτω ακολουθεί διάλογος για την μετανάστευση στην Ελλάδα. Πρώτα οι σκέψεις του Νίκου Χαραλάμπους και μετά η δική μου απάντηση ακριβώς μετά το δικό του κείμενο.
Προσχέδιο αναλυτικών Θέσεων για την μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα.
Νίκος Χαραλάμπους
Αυτο που ήταν μια χώρα πριν 50 χρόνια, είναι ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα.
Οι πλούσιες χώρες, γίνονται τόπος προορισμού απο κατοίκους φτωχών χωρών οι πόλεις γίνονται τόπος προορισμού των κατοίκων της επαρχίας.
Η ανάγκη για μιά καλύτερη ζωή, για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, σε μία εποχή που εικόνες ταξιδευουν μέσα σε ώρες δεν μπορεί να καμφθεί. Ειτε το επιθυμούμε, είτε όχι, η μετάναστες θα έρχονται με τον έναν τρόπο ή τον άλλο
Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει πλεόν να διαχειριστούν την έισοδο των μετάναστων. Όσες φορές έχουν εφαρμοσθεί αυστηρά μέτρα και περιορισμοί κατα της μετανάστευσης , οι μετανάστες έχουν 'οδηγηθεί' στις 'αγκαλιές' των λαθρεμπόρων του υποκόσμου και σε τραγικές καταστάσεις, απο τον θάνατο, ως στην σκλαβιά και στην πορνεία.
Τα αυστηρά μέτρα μπορεί να ελλατώνουν την μετανάστευσή αλλά καθιστούν την λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτη. Οι μετανάστες που κάποιες φορές μπορεί να μεταφέρουν και αρρώστιες, περνάνε στην χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία καταγραφή του κινδύνου.
Οι μετανάστες φέρνουν την δική τους κουλτούρα, τα δικά τους ήθη και τα δικά τους έθιμα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα φαινομενο για το οποίο σε πολλές χώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός. Οι υποστηρικτές του προβάλλουν την θετική επιρροή των μεταναστών στην οικονομία, στο να κρατούνται οι τιμές προιόντων και εργασίας σε χαμηλά επίπεδα και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής. Αυτοί που εναντιόνωνται στο φαινόμενο αναδυκνείουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεταναστών και των μη προνομιούχων πολιτών, (πχ ανειδίκευτων εργατών), την αλλοίωση των χαρακτηριστικών και των αξιών της χώρας που δέχεται μετανάστες, την αυξηση της εγκληματικότητας, την δυσκολία των κοινωνικών υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό πληθυσμού, ακόμα και την πιθανότητα αυξησης της τρομοκρατίας απο την μία αλλά και την ανοδο ακροδεξιών τάσεων απο την άλλη.
Η Φιλελευθερη Συμμαχία υποστηρίζει επι της αρχής την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων στον τόπο της επιλογής τους. Πέρα απο την βασική αρχή υπάρχει πλειάδα λεπτομερειών που θα πρέπει να εξεταστούν και να διατυπωθούν γι'αυτα προτάσεις. Προτάσεις που μέσα στο φιλελευθερο πλαίσιο, θα μειώσουν ή εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις και φαινόμενα, και θα επωφεληθούν στο μέγιστο και απο την μετανάστευση και απο την πολυπολιτισμικότητα.
Η φιλελευθερη Συμμαχία καταθέτει αυτές τις προτάσεις για συζήτηση πανω στο ιδιαιτερα ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας.
Εισοδος στην Χώρα
Η μετανάστευση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη. Θα πρέπει όσο το δυνατόν πιό ευκολα να δίνονται άδειες παραμονής στην Ελλάδα αρχικά για ένα χρόνο. Οι αιτήσεις θα πρέπει όσο το δυνατόν πιό εύκολα να διαικπεραιονονται στον τόπο καταγωγής απο τις κατα τόπους Ελληνικές πρεσβείες και προξενία. Με αυτό τον τρόπο θα δωθεί ένα χτύπημα στην λαθρομετανάστευση, αφού όπως προαναφέρθηκε οι αυστηροί περιορισμοί αναγκάζουν τους υποψήφιους μετανάστες να στραφούν σε άνθρωπους του υποκόσμου που θα τους εκμεταλευθούν με τους πιό αισχρούς τρόπους προκειμένου να τους περάσουν στην χώρα της επιλογής τους
Η αρχική μονοετής αδεια παραμονής θα μπορεί να ανανεωθεί για τρία χρόνια, αν ο μετανάστης του οποίου τα στοιχεία έχουν καταγραφεί μόνο αν αποδειχθεί οτι ο μετανάστης έχει βρεί δουλειά.
Απο την στιγμή που ο μετανάστης έχει αποκτήσει την τριετή άδεια παραμονής θα μπορεί να φέρει τους συγγενείς πρώτου βαθμού στην χώρα (γονείς-σύζηγο-παιδιά).
Οι μετακινήσεις του μετανάστη με αδεια παραμονής θα πρέπει να είναι ελεύθερες. Εχει αναφερθεί οτι όταν μπαινουν περιορισμοί στην μετανάστευση, οι μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα λαθραία διστάζουν να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατι φοβούνται οτι δεν θα μπορέσουν να ξαναφύγουν. Ετσι μένουν για πάντα στην χώρα προορισμού. Εαν βρεθούν άνεργοι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή απο το να καταφύγουν στην εγκληματικότητα, (αντι να γυρίσουν στην χώρα τους με την προοπτική να επιστρέψουν στην Ελλάδα οταν μπορούν να ξαναβρούν δουλειά).
Εαν ο μετανάστης γνωρίζει οτι μπορεί να επιστρέψει ευκολα στην Ελλάδα, θα του είναι πιό ευκολο για ένα διάστημα να επιστρέψουν και να μείνουν για μεγάλο διάστημα και στην πατρίδα τους.
Απο τα μοντέλα πολυπολιτισμικότητας που ακολουθήθηκαν, το πιό επιτυχημένο είναι αυτό της ενταξης των μεταναστών και των οικογενειών τους μέσα στον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Η περιθωριοποίηση αλλά και η απόλυτη ελευθερία, έχει οδηγήσει σε γκετοποιήσεις κοινοτήτων που κατα περιόδους εχει δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα δημόσιας τάξης μέχρι και αυξημένο κίνδυνο για τρομοκρατικές ενέργειες.
Παρα το γεγονός οτι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος οτι οι προσπάθειες ενταξης θα πετύχουν, το θέμα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη. Τα προβλήματα που έχουν εμφανισθεί κατα καιρούς στην Ευρώπη και στην Αμερική υποδυκνείουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος προς στην αποκτηση υπηκοότητας και ενταξής.
Τα προβλήματα δεν είναι γενικευμένα αλλα σπάνια και έντονα. Η αιτία τους ομως κρύβεται σε αποτυχίες των στρατηγικών ενταξης ή στην ελλειψή τους.
Εχει παρατηρρθεί οτι η εργασία και η απόκτηση σπιτιου ενισχύουν την ενταξιακή πορεία των μεταναστών και αυτή πρέπει να ενθαρύνεται όχι όμως σαν την μορφή θετικής διάκρισης αλλά ώς στόχος για τις κοινότητες των μεταναστών.
Διαμονή-Ενταξη-Ελληνική Υπηκοότητα
Το ότι ένας μετανάστης ζεί και εργάζεται στην χώρα δεν σημαίνει οτι απολαμβάνει τα
ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες Φυσικά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα,
της ζωής, της ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, θα πρέπει να προστατευονται σε οποιονδήποτε βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια ανεξάρτητα απο το αν είναι ελληνας πολιτής, μετανάστης ή επισκέπτης.
Όμως ο Ελληνας πολίτης θα πρέπει να έχει διακριτά προνόμια. Αυτά είναι:
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (και η ελάχιστη εγγυημένη συνταξη), η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές και η πλήρης αξία του κουπονιού εκπαίδευσης, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές του κράτους στους ατομικούς λογαριασμούς υγείας και ασφάλισης. Ο απόλυτος εξισωτισμός των πολιτών μιας χώρας με τους μετανάστες είναι κάτι που δεν το ζητούν ούτε κάν οι μετανάστες. Δίνει επιχειρήματα σε περιθωριακές εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες, εναντίον της μετανάστευσης και της ελευθερίας γενικότερα, και δημιουργεί αντίδραση απο τους πολίτες της χώρας υποδοχής που μένουν στην χώρα για όλη τους την ζωή, αφού βλέπουν αρτι αφηχθέντες μετανάστες να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.
Για να αποκτήσει κάποιός Ελληνική Υπηκοότητα, θα πρέπει να ζεί και εργάζεται στην Ελλάδα, να έχει λευκό ποινικό μητρώο στην Ελλάδα και να δώσει εξετάσεις στην Ελληνική γλώσσα, στην Ελληνική Ιστορία και σε αλλα πολιτικα και πολιτισμικα θέματα της Ελληνικής επικαιρότητας.
Οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν θεσμό αδιάβλητο και να αντιμετωπιστεί με την υψιστη σοβαρότητα, απο όλους τους ενδιαφερομενους. Οι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, θα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Χρονικό όριο για να πάρει κάποιος μετανάστης μέρος στις εξετάσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει. Ακόμα και μήνες απο την είσοδο στην χώρα θα πρέπει ο μετανάστης να μπορεί να εξεταστεί. Δεν έχει νόημα ένας ομογενής ή ελληνομαθής (πχ καθηγητής ελληνικών ή αρχαιοελληνικών σε ξένη χώρα) να περιμένει καποιο χρονικο διάστημα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει όριο στις φορές στις οποίες μπορεί κάποιός να πάρει μέρος στις εξετάσεις.
Ισως σαν αντικίνητρο στο να παίρνει καποιος μέρος στις εξετάσεις χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, να χρειαστεί να πληρώνει ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο μετα την δευτερη ή την τρίτη φορά που παίρνει μέρος, το οποίο θα πρέπει να καλύψει το κόστος της συμμετοχής του στις εξετάσεις.
Η φιλελεύθερη συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπίσει και κάποια κρούσματα διαφθοράς δεν αποκλείει την συζήτηση να 'εξαγορασθεί' η Ελληνική υπηκοότητα ενός ποσού όμως που θα υπερβαίνει τις απολαβές που θα έχουν οι Ελληνές πολίτες. Ενα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να είναι πχ 100,000 ευρώ, και ίσως αυτό προσελκύσει καποιους με υψιλά εισοδήματα να πολιτογραφηθούν Ελληνες.
Οι μετανάστες θα μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές μόνο εφ'οσον πληρώνουν δημοτικά τέλη και ίσως με άλλες παραμέτρους. Πχ αν έχει ιδιοκτητο σπίτι, ή αν μένει στον Δήμο για 5 χρόνια. Τα κριτήρια ψήφου των μεταναστών στις εκλογές των ΟΤΑ είναι ανοικτά προς συζήτηση.
Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική δικαιοσύνη να διακόπτει αδειες παραμονής και ακόμα και να απελαύνει μετανάστες που έχουν διαπράξει αδικήματα.
Καμία πολιτιστική παράδοση των μεταναστών, θρησκευτικός κανόνας, ή έθιμο, που έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό συνταγμα και τους νόμους δεν θα γίνει αποδεκτή.
Εγκλήματα 'τιμής', επιβολή γάμου, 'διακρισεις απέναντι στις γυναίκες, περιθωριοποίηση και βία εναντίον των ομοφυλλόφυλων, δεν θα γίνουν αποδεκτές, μόνο επείδη είναι εμπεδωμένα στην κουλτούρα άλλων χωρών ή λαών.
Πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες, ή έθιμα που δεν παραβαίνουν τους ελληνικούς νόμους θα μπορούν να εξασκούνται ελεύθερα και η ελευθερη εξασκησή τους θα πρέπει να προστατευεται κάτω απο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Για πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες ή έθιμα που η εφαρμογή τους μπορεί να κοστίσει οικονομικά στους ΟΤΑ ή στο Ελληνικό κράτος, το κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά την κοινότητα που διοργανώνει την εκδήλωση.
Πολιτιστικές παραδόσεις, θρησκευτικοί κανόνες ή έθιμα που η εφαρμογή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αποκλειστικά και μόνο την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του μετανάστη (πχ Σιχ που δεν θέλουν να φορούν κράνος αλλά θέλουν να φορούν τουρμπάνι), μπορεί να επιτρεπονται κατα περίπτωση.
Οι μετανάστες θα μπορούν να ζούν όσο το δυνατό ελευθερα αλλά στα πλαίσια που ορίζει αυστηρά το Ελληνικό Συνταγμα.
Παιδιά μεταναστών
Στις ανεπτυγμένες χώρες η δεύτερη γενιά μεταναστών έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απο την πρώτη. Ενώ η πρώτη γενιά μεταναστών έχει σχέση με την χώρα καταγωγής (γλώσσα, κύκλο φίλων), η δευτερη γενιά μεταναστών μπορεί να βρεθεί μετέωρη ανάμεσα σε μια χώρα καταγωγής που δεν εχουν γνωρίσει ποτέ και σε μια χώρα διαβίωσης που τους βλέπει σαν κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την ένταξη της δευτερης γενιάς μεταναστών στην κοινωνία. Το σχολείο και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον.
Τα παιδιά των μεταναστών είναι εν δυνάμει έλληνες πολίτες και έλληνες στην συνείδηση. Ειναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας τα παιδιά των μεταναστών να λαμβάνουν τις υπηρεσίες της Παιδείας και της Υγείας. Τα παιδιά των μεταναστών έως την ηλικία των 18 θα πρέπει να έχουν δωρεάν υγειονομική περιθαλψη και παιδεία.
Η παροχή αυτή θα οδηγήσει στην αυξηση στις ανάγκες Παιδείας και Υγείας απο τον αριθμό των μεταναστών. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άνοιγμα στις δυνάμεις τις αγοράς. Μόνο οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς κρατικούς περιορισμούς και στρεβλώσεις μπορούν να ανταπεξέθουν αποδοτικά στην ανοδο της ζήτησης. Το κράτος απο μόνο του δεν θα μπορεσει να ανταπεξέλθει
Κάθε παιδί που γενιέται στην Ελληνική επικράτεια θεωρείται έλληνας πολίτης αρκεί να μείνει στην χώρα και να πάει σε ελληνικό σχολείο έως τα 12 έτη του. Με αυτό το μέτρο αποθαρρύνεται οποιοσδήποτε επισκεφτεί την Ελλάδα για την γέννηση του παιδιού του και μόνο. Εαν θελήσει να πάει σε σχολείο μεταναστών τότε θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. (γλώσσα, ιστορία, αγωγή του πολίτη). Από τις εξετάσεις, και την απόδοση στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγροα θα μπορέσει να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα ενας μαθητής.
Το ανοιγμα στις δυνάμεις της αγοράς σε συνδυασμό με το αίτημα για ελεύθερη επιλογή εκπαιδευτικόυ προγράμματος θα φέρει αναπόφευκτα και την δημιουργία σχολείων 'μειονοτικών', θρησκευτικών, ή εθνικών (ξενόγλωσσων) και άλλων.
Ειναι αναγκαίο η ελεύθερη επιλογή του εκπαιδευτικού προγράμματος να ενταχθεί στην συνολική στρατηγική ενταξής των μεταναστών.
Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας της Ελληνικής Ιστορίας και της Ελληνικής Πολιτείας θα είναι υποχρεωτική για κάθε σχολείο.
Τουλάχιστον το 1/3 των διδακτικών ωρών θα διδάσκεται στα Ελληνικά και πανω στις προαναφερθείσες ενότητες, που ορίζονται σαν το 'ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα'.
Το Υπουργείο Παιδείας θα ελεγχει την τήρηση και την ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η ύπαρξη σχολείων που δεν διδάσκουν το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά που οι μαθητές του δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα παρα μόνο μετά απο τα 18 τους χρόνια και αφού δώσουν εξετάσεις, μπορεί να συζητηθεί.
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ
1) Που θα βρεις τα χρήματα να την πληρώσεις; Αντίθετα με το ότι πιστεύουμε οι μετανάστες στοιχίζουν πάρα πολλά χρήματα στον φορολογούμενο. Στις ΗΠΑ όπου το κράτος πρόνοιας είναι πολύ πιο περιορισμένο από ότι στην Ελλάδα και Ευρώπη, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία κτλ) στοιχίζει για κάθε μετανάστη (παράνομο ή νόμιμο) γύρο στα $30000 δολάρια ετησίως μείον εισφορές σε φόρους $9000, όποτε οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν $21000 ετησίως.
Για αυτό το λόγο είχε πει ο Μίλτον Φριντμαν ότι ελεύθερη μετανάστευση με κράτος πρόνοιας δεν μπορεί ούτε και πρέπει να υπάρξει.
--Εσύ όμως που θα βρεις του πόρους από μια ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα για να φιλοξενείς του άπορους της οικουμένης;
2) Από που προκύπτει ότι οι Έλληνες έχουν υποχρέωση να γίνουν κράτος πρόνοιας για τις αποτυχημένες χώρες του κόσμου;
3) Τι θα έλεγες αν αυτόματα κάθε χρόνο ο αριθμός ατόμων με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και με τριτοκοσμική εκπαίδευσή τρίτης δημοτικού αυξανόταν κατά 100.000; Θα το θεωρούσες πρόοδο για την χώρα; Θα το θεωρούσες εφαλτήριο ευημερίας;
Η πολιτική σου όμως αυτό εγγυάτε.
4) Επειδή οι αποτυχημένες χώρες είναι δεκάδες και με δισεκατομμύρια κάτοικους, στο πόσο το υπολογίζεις να είναι οι μετανάστευση πληθυσμών; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα και η Ευρώπη η όπως λένε οι Αμερικάνοι the sky's the limit?
5) Νομίζεις οτι η πολιτική της ελεύθερης μετανάστευσης θα έδινε τα σωστά κίνητρα στις χώρες του τρίτου κόσμου για να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν για να γίνουν πλουσιότερες;
Αν φυσικά κρίνουμε απο την ελληνική εμπειρία θα δούμε ότι απλά τα μεταναστευτικά ρεύματα προς Αμερική και Ευρώπη έδωσαν την ευκαιρία στην ελληνική πολιτική τάξη να ακολουθήσει την πεπατημένη.
6) Οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα. Μαζί τους φέρνουν τις παραδόσεις και τις κουλτούρες τους. Λες ότι θα πρέπει να σεβασθούν τους βασικούς κανόνες του δυτικού πολιτισμού, αλλά αυτό είναι μια ευχή. Στην Βρετανία σε μερικές περιοχές έχει επιβληθεί σαρία και όπως έγραψα στο άρθρο για την πολυπολιτισμικότητα γίνονται περί τις 3000 απαγωγές για γνωστούς θρησκευτικούς λόγους.
Είσαι αποφασισμένος να επιβάλεις και να διοικείς ένα αστυνομικό κράτος που θα προσπαθεί να κοντρολάρει τους φονταμενταλιστές;
Θα την θεωρούσες πρόοδο μια τέτοια εξέλιξη για την χώρα μας;
Αν νομίζεις οτι αυτά δεν είναι αναγκαία θα σου έλεγα ότι η ιστορία θα σε διαψεύσει. Λόγο της μετανάστευσης ο μεγάλος αδελφός θα χώνεται πάντου όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο -- και οι φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις θα αυξάνονται λόγο της στασιμότητας που παρουσιάζουν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν οι ημισοσιαλιστικές οικονομίες της δύσης.
7) Λύσεις μπορεί να βρεθούν για τους τομείς της οικονομίας όπου παρουσιάζονται ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Δες Don't Run for the Border
8) Για τις πολιτισμικές και πολιτικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στην Ευρώπη δες It's the Demography, Stupid
Λόγια σε τιμή ευκαιρίας
[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]
Η ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ δεν μας δίνει καμία πληροφορία που να δείχνει ότι η αστυνομία έκανε κάτι το μεμπτό. Η όλη διαδικασία που ακολούθησε ή αστυνομία ήταν διαδικασία ρουτίνας που αν δεν την ακολουθούσαν θα σήμαινε ότι δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Επομένως γεννάται το ερώτημα πιο είναι ο λόγος που εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση το τοπικό ΚΚΕ. Από ότι φαίνεται οι σύντροφοι αισθάνονται υπεράνω του νόμου. Μάλλον οι κύριοί του ΚΚΕ έχουν ασυλία και μπορούν να επιλέγουν ποιους νόμους προτίθενται να ακολουθήσουν.
«Η Ν.Ε του ΚΚΕ Κεφ/νιάς – Ιθάκης και το αντίστοιχο Ν.Σ. της ΚΝΕ καταγγέλλουν την άνευ λόγου κλήση του μέλους της ΚΝΕ Μιχάλη Βεντούρα από το αστυνομικό τμήμα Ιθάκης με αφορμή το κλέψιμο ενός υπολογιστή από ένα εργαστήριο του Ε.Λ. Ιθάκης σε περίοδο κατάληψης του σχολείου τον Οκτώβρη του 2006.»
- Ν.Ε του ΚΚΕ Κεφ/νιάς – Ιθάκης
Η αξία των λόγων έχει πέσει δραματικά, ίσως πιο κάτω ακόμα και από το δολάριο.
Ο καθένας λέει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, έστω και αν αυτά που λέει δεν στοιχειοθετούνται. Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Κεφαλλονιά είναι ένα κλασσικό παράδειγμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, το μέλος της ΚΝΕ, Μιχάλης Βεντούρας, συμμετείχε, ή καλύτερα πρωτοστάτησε, στην κατάληψη του Ε. Λ. Ιθάκης. Κατά την διάρκεια αυτής της κατάληψης εκλάπη ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ υποστηρίζει ό,τι ο κ. Βεντούρας εκλήθην άνευ λόγου από την αστυνομία για αυτό το περιστατικό της κλοπής. Χαρακτηρίζει την κίνηση της αστυνομίας ως προσπάθεια τρομοκράτησης, μιας και η αστυνομία χειραγωγείται από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κίνηση της αστυνομίας ήταν καθόλα λογική. Στην διαλεύκανση του όποιου εγκλήματος είναι λογικό να αναζητήσει πληροφορίες από όποιους τυγχάνει να βρίσκονται στον τόπο ή να βρίσκονται γύρω από τον τόπο του εγκλήματος. Επειδή ο κ. Βεντούρας εκλήθην δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος για το οτιδήποτε. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε ότι είναι καν ύποπτος. Μπορεί απλά να τον ήθελαν για να δώσει κάποιες πληροφορίες.
Η ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ δεν μας δίνει καμία πληροφορία που να δείχνει ότι η αστυνομία έκανε κάτι το μεμπτό. Η όλη διαδικασία που ακολούθησε ή αστυνομία ήταν διαδικασία ρουτίνας που αν δεν την ακολουθούσαν θα σήμαινε ότι δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Επομένως γεννάται το ερώτημα πιο είναι ο λόγος που εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση το τοπικό ΚΚΕ. Από ότι φαίνεται οι σύντροφοι αισθάνονται υπεράνω του νόμου. Μάλλον οι κύριοί του ΚΚΕ έχουν ασυλία και μπορούν να επιλέγουν ποιους νόμους προτίθενται να ακολουθήσουν.
Έχω ορισμένες ερωτήσεις για τους πρώην συντρόφους μου:
1) Είναι στην διακριτική ευχέρεια των μελών του ΚΚΕ να αποφασίζουν πότε θα ικανοποιούν νόμιμα αιτήματα των αρχών;
2) Με ποιο δικαίωμα κ. Βεντούρας καταλαμβάνει δημόσια κτίρια;
3) Δεν ήταν η κατάληψη στο Ε. Λ. Ιθάκης που έδωσε την ευκαιρία ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει πλιάτσικο όπως λέει η ανακοίνωση σας;
4) Επειδή εγώ πιστεύω ότι ο κομμουνισμός είναι ένα βάρβαρο και ανελεύθερο σύστημα, αυτό μου δίνει μήπως το δικαίωμα να κάνω κατάληψη στα δικά σας γραφεία;
5) Αν έκανα κατάληψη στα δικά σας γραφεία θα καλούσατε την αστυνομία; Θα παίρνατε τον νόμο στα χέρια σας; ή θα περιμένατε πότε η αφεντιά μου θα βαρεθεί και θα φύγει;
6) Πρόσφατα η κ. Παπαρήγα επισκέφτηκε την Κούβα. Μήπως η υποστήριξη που παρέχετε σε εντελώς ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα εξηγεί και την αλαζονεία και αδιαφορία που επιδεικνύεται για τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας;
«Πρώτα κάθαρση, μετά εκλογές»
-Γιώργος Παπανδρέου
Ναι αλλά αν γίνει κάθαρση μετά πως θα επανδρωθούν τα ψηφοδέλτια;
«Απάντηση Λαλιώτη για Βίο: "Τυπικές οι σχέσεις μου με τον επιχειρηματία"»
-από skai.gr
Τυπικές όπως τις καταλαβαίνουν οι πολίτες, ή τυπικές όπως τις έχουν καταντήσει οι πολιτικοί;
«Πρόθυμοι να εργαστούν σε άλλη χώρα 9 στους 10 Έλληνες»
-απο την Καθημερινή
Όχι μόνο οι 9 στους 10 Έλληνες είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε μια άλλη χώρα αλλά επίσης έχει ενδιαφέρον και ποιες είναι οι δυο πρώτες χώρες στις προτιμήσεις μας: Αμερική και Βρετανία. Είναι μια από τις μεγάλες μας αντιφάσεις ότι ενώ εσωτερικά είμαστε υπέρμαχοι του σοσιαλισμού οι προτιμήσεις μας για μετανάστευση είναι χώρες του λεγόμενου αδίστακτου και αδυσώπητου καπιταλισμού. Επίσης είμαστε όλοι υπέρ του κρατικού μονοπωλίου στην παιδεία αλλά πάλι η Βρετανία και η Αμερική της ιδιωτικής εκπαίδευσής είναι οι προορισμοί που επιλέγουμε για μια καλύτερη ανώτατη εκπαίδευση.
Κανένας δεν αναρωτιέται αφού νομίζουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι καλός και ο καπιταλισμός του διαόλου, γιατί είμαστε εμείς που θέλουμε να πάμε εκεί και όχι αυτοί να θέλουν να έρθουν εδώ;
«Οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να αναπτύξουν αντισεισμικές κατασκευές»
-από skai.gr
Μετά ήρθε η βυζαντινή αντιπαροχή και όλα πήγαν στράφι.
«Στις φλόγες πάλι το Πάτημα Βριλησσίων
-από City Press»
Οι αναδασώσεις πάντα χάνουν το δρόμο, οι πυρκαγιές συχνοί επισκέπτες.
«Σε αναμμένα κάρβουνα οι δανειολήπτες»
-από την Ελευθεροτυπία
Οι μόνοι δανειολήπτες που δεν έχουν πρόβλημα είναι οι αναστενάρηδες.
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008
Η διαφθορά ως λαϊκό κεκτημένο
[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]
Την δεκαετία του 80 μια νέα πολιτική δύναμη ήρθε στα πράγματα. Είχε την ευκαιρία να χαράξει μια νέα πορεία και να κόψει την κρατικοδίαιτη διαφθορά που τότε ήταν περιορισμένη. Αντίθετα μετέτρεψε την διαφθορά σε λαϊκό κεκτημένο. Το δικαίωμα να κερδίσεις εις βάρος του κοινωνικού συνόλου από προνόμιο μια μικρής και διεφθαρμένης ελίτ έγινε το εισιτήριο για το νέο ελληνικό όνειρο της αρπαχτής.
«Ρήγματα στο πολιτικό σύστημα προκαλεί το σκάνδαλο της Siemens και οι επικείμενες αποκαλύψεις τρομάζουν ΝΔ και ΠαΣοΚ.»
-απο το Βήμα
Το αν ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει την αλήθεια για το σκάνδαλο δεν είναι το δεδομένο αλλά το ζητούμενο. Συνήθως, οι μεγαλύτερες ανακρίβειες βρίσκονται στις καθημερινές και επαναλαμβανόμενες κοινοτοπίες. Αν θέλαμε να ακούσουμε την αλήθεια τότε είναι ολίγον τι δύσκολο να εξηγήσουμε πως έχουμε οικοδομήσει ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται σε μεγάλες δόσεις ψεύδους. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί μας υπόσχονται καπιταλιστικό βιωτικό επίπεδο και κατανάλωση που μπορούμε τάχα να επιτύχουμε με μια ημισοσιαλιστική οικονομία. Είναι ένα ψέμα, αλλά είναι ένα ψέμα που θέλουμε να ακούμε.
Γενικά στην πολιτική κρίνουμε κάτι ως αληθές όχι επειδή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά πάντοτε στο βαθμό που αυτό το κάτι κολακεύει τις όποιες προσωπικές ή συλλογικές απαιτήσεις.
Πολύ φοβάμαι ό,τι μια σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας δεν αγανακτεί τόσο με το σκάνδαλο καθαυτό αλλά με την μη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους "παιχνίδια". Το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά αλλά η δίκαιη ανακατανομή της διαφθοράς. Έτσι και η διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη ευαισθησία για «να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα» του οτιδήποτε.
Μας λένε ό,τι κάποιες εταιρίες επιβάλλεται να μείνουν στο δημόσιο, όπως ο ΟΤΕ, γιατί έχουν στρατηγικό ρόλο. Είναι πράγματι στρατηγικής σημασίας ο ΟΤΕ. Είναι στρατηγικά τοποθετημένος για να μπορεί μέσο τον προμηθειών του να συμβάλλει στο χρηματισμό των κομμάτων και πολιτικών. Είναι στρατηγικά τοποθετημένος στο να μπορεί να προσλαμβάνει τους ημέτερους. Είναι επίσης στρατηγικά τοποθετημένος στο να μπορεί να κάνει έργα και επενδύσεις σε πολιτικά ευαίσθητους νομούς για όποιο κόμμα τυγχάνει να είναι στην εξουσία.
Και θέλουμε τέτοιου είδους στρατηγικού σημασίας οργανισμούς που επιτρέπουν την πολυεπίπεδη διαπλοκή. Από τον κλητήρα μέχρι τον διευθυντή και τον πολιτικό προϊστάμενο, όλοι έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν – ανάλογα με το θέση τους φυσικά – εις βάρος το φορέων που υποτίθεται υπηρετούν. Έχουμε δημιουργήσει και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο όπου η διαπλοκή έχει περιθώριο να ανθήσει. Η παραγραφή για αδικήματα που έχουν διαπράξει υπουργοί επέρχεται στα μόλις 5 χρόνια – μπορεί όμως να επέλθει και νωρίτερα. Βέβαια αν δεν υπάρχει παραγραφή είναι και πάλι πολύ δύσκολο να διωχθεί ένας υπουργός αφού η όλη διαδικασία της δίωξης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Σε ρεπορτάζ της Καθημερινής διαβάζουμε ό,τι «το συνταγματικό πλαίσιο άλλαξε το 2001, με την αναθεώρηση του άρθρου 86. Ομως και η νέα διατύπωση θεσμοθετεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για την ποινική δίωξη των υπουργών, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να καταλήξει στην παραπομπή τους στο ακροατήριο. Απαιτείται ειδικότερα, να αποφασίσει το Κοινοβουλιο δύο φορές, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών, για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Την πρώτη φορά για να συσταθεί επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, και τη δεύτερη για να αποφασιστεί από την Ολομέλεια εάν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη.»
Όσο για αυτούς που δεν είναι υπουργοί και πάλι υπάρχει ένα σύστημα ανεπίσημης ασυλίας. Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης «η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και η εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο,κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα, όπου πολλοί διαφεύγουν διά της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων, όπως και η σε μεγάλο βαθμό ποινική και πειθαρχική ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, έχει δημιουργήσει στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας».
Την δεκαετία του 80 μια νέα πολιτική δύναμη ήρθε στα πράγματα. Είχε την ευκαιρία να χαράξει μια νέα πορεία και να κόψει την κρατικοδίαιτη διαφθορά που τότε ήταν περιορισμένη. Αντίθετα μετέτρεψε την διαφθορά σε λαϊκό κεκτημένο. Το δικαίωμα να κερδίσεις εις βάρος του κοινωνικού συνόλου από προνόμιο μια μικρής και διεφθαρμένης ελίτ έγινε το εισιτήριο για το νέο ελληνικό όνειρο της αρπαχτής.
Ένα μέρος από αυτούς που κόπτονται για «να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα» φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων τον κάνουν μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν το προνόμιο τους να ληστεύουν ατιμωρητί τον Έλληνα φορολογούμενο.
«Τι σχεδιάζει, τι φοβάται ο Γιώργος Παπανδρέου»
-από το Έθνος
Φοβάται ό,τι κάτι σχεδιάζει.
«Ιστορικά ρεκόρ ακρίβειας»
-από τον Ελεύθερο Τύπο
Οι μεσάζοντες έχουν πάρει αναβολικά.
«Βρήκαν κοινό στόχο ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αλ. Αλαβάνος»
-από το Βήμα
Τελικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν έχει πρόβλημα να εμπλέκει την εκκλησία στα πολιτικά. Η διαφορά του με τον προκάτοχο του είναι ό,τι ο κ. Ιερώνυμος θέλει αυτή η εμπλοκή να έρχεται από τα αριστερά. Έτσι εξηγείτε και η γενική αποδοχή και επιβράβευση που έχει από τα ΜΜΕ. Από ό,τι φαίνεται το λάθος του Χριστόδουλου δεν ήταν ό,τι εμπλεκόταν με τα πολιτικά – αλλά το ό,τι οι απόψεις του δεν ήταν σύμφωνες με τις απόψεις του πολιτικού κατεστημένου.
«Παράλυτο κράτος στις φυσικές καταστροφές»
-από την Καθημερινή
Ανικανότητα παντός καιρού.
«Δεν ευδοκιμούν οι απαγωγές στην Ελλάδα»
-από το Έθνος
Ίσως ένα πρόγραμμα εγκληματικής επανακατάρτισης να βελτίωνε τις επιδόσεις μας.
«Εξετάσεις στην Ευρώπη δίνουν τα Σκόπια»
-από το Βήμα
Όσες εξετάσεις και να δώσουν, πάντα θα μένουν μετεξεταστέοι στην ιστορία.
Τρίτη 17 Ιουνίου 2008
Τι Μαρκάτος, τι Σπανός
Για την κόντρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλλονιά το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αυτοί οι διαχωρισμοί γίνονται μόνο και μόνο για την κατάκτηση της καρέκλας. Μιας και ο αριθμός των καρεκλών είναι περιορισμένος και οι υποψήφιοι υπεράριθμοι είναι φυσικό να υπάρχουν ομαδοποιήσεις.
«Όταν λέω ότι ενότητα που επικαλούνται κάποιοι είναι πλαστή, και αφορά μόνο την πάρτη τους καθημερινά επιβεβαιώνεται, όταν με τις διάφορες πράξεις τους και λεγόμενα τους προσπαθούν να μειώσουν κάποιους άλλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Διονύσιο Μαρκάτο που γνωρίζουμε όλοι την καθαρότητα του, την τιμιότητα του και την Ηθική του. Έχω άδικο να λέω μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν ντροπή, ντροπή, ντροπή.»
-Νικόλαος Βαλλιανάτος
Καλό το όλο πέρα - δώθε με δηλώσεις και αντιδηλώσεις αλλά κάποτε θα πρέπει να βγει και μια δήλωση που να εξηγεί γιατί ακριβώς υπάρχουν δυο στρατόπεδα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Γιατί βλέπουμε τις κατά καιρούς διενέξεις αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δούμε είναι κανένα ουσιαστικό λόγο για αυτές τις διενέξεις. Μέχρι να βγει κάποιος και να πει είμαστε σε αυτό το στρατόπεδο γιατί πιστεύουμε σε κάτι διαφορετικό και οι άλλοι βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αυτοί οι διαχωρισμοί γίνονται μόνο και μόνο για την κατάκτηση της καρέκλας. Μιας και ο αριθμός των καρεκλών είναι περιορισμένος και οι υποψήφιοι υπεράριθμοι είναι φυσικό να υπάρχουν ομαδοποιήσεις.
Μπορεί τέτοιου είδους ομαδοποιήσεις πάντα να υπάρχουν αλλά όταν αυτές στερούνται ακόμα και το πρόσχημα της ιδεολογικής ιδιαιτερότητας τότε ποιος ο λόγος να παρακολουθεί κανείς τα τεκταινόμενα; Τι Μαρκάτος, τι Σπανός.
Άλλο ένα παράδειγμα αυτής της τάσης ήταν η απόφαση της κυρίας Αθηνάς Αυγουστάτου να προδώσει την παράταξή της για μια θέση σε ένα διοικητικό συμβούλιο. Από τα γραφόμενα στον τύπο καταλαβαίνουμε ότι δεν την πήρε την κυρία Αυγουστάτου παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πάρει αυτήν την απόφαση.
Αυτή η γενική χαλαρότητα και η προτεραιότητα στις προσωπικές επιδιώξεις καταδεικνύει το φαινόμενο: πολιτικά άνευ πολιτικής. Δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πλατιάς ιδεολογικής σύμπνοιας που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε αλλά στα βασικά υπάρχει συμφωνία. Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων με μερικές μόνο αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της. Ο ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ είναι υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων χωρίς καμιά αλλαγή. Το ΚΚΕ είναι και αυτό υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων αλλά στο πιο πολύ αν γίνεται.
Αφού η πίστη στον κρατισμό είναι πλατιά και μεγάλη και οι διαφωνίες περιορίζονται στα επιμέρους είναι φυσικό οι μάχες να είναι μάχες καρέκλας. Ίσως να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τελικής πτώσης. Παρά την φτώχεια και μιζέρια που παράγει το υπάρχον σύστημα δεν είναι απαραίτητο ότι θα ξυπνήσουμε από τον ιδεολογικό λήθαργο που έχει κυριεύσει την χώρα.
Ίσως κάποτε οι πολιτικές διαφωνίες να φουντώσουν και να γίνουν ουσιαστικές και ιδεολογικά ευδιάκριτες. Τότε αυτό που θα νομίζουμε ως έντονη πολιτική κρίση δεν θα είναι παρά μόνο η απαρχή μιας νέας πορείας.
«Πρωτοφανές για τη σοσιαλιστική Κούβα: ο Ραούλ Κάστρο καταργεί τη μισθολογική ισότητα και καθιερώνει πριμ παραγωγικότητας.»
-από το Βήμα
Ίσως στην χώρα μας, και υπό προϋποθέσεις, όταν οι καιροί το επιτρέψουν, ενδεχομένως, στο βαθμό που είναι εφικτό, να υπάρξει η δυνατότητα, ύστερα από εξαντλητικό διάλογο, στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, να σχεδιάσουμε τρόπον τινά, προτάσεις, που μερικώς και περιορισμένα, κινούνται γενικά και αόριστα στην κατεύθυνση που χάραξε ο Ραούλ Κάστρο.
«Ένα βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου προτού μπει στην πολιτική»
-από το Βήμα
Ο τίτλος του βιβλίου θα είναι: Τα καλύτερα μας χρόνια.
«Η απογοήτευση αλλά και μια κάποια αγανάκτηση ήταν διάχυτες στην Ευρώπη την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του αρνητικού αποτελέσματος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.»-από την Καθημερινή
Στην Ευρώπη που θέλει τους πολίτες παθητικούς θεατές, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι όχι. Στην Ευρώπη που θέλει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, κεκλεισμένων των θυρών, η απάντηση είναι πάλι όχι. Η Ιρλανδία, γενναία και με κόστος, σήκωσε το βάρος για όλη την Ευρώπη.
Παρακολουθώντας την διεθνή κατάσταση, είναι πράγματι παράξενο που η πολιτική τάξη της Ευρώπης έχει ως προτεραιότητα τον συγκεντρωτισμό εξουσιών στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορείου, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και την επιτυχή προσχώρηση της Ουκρανίας και Γεωργίας στην Ένωση.
«Στη δουλειά με το ποδήλατο από το 2010»
-από τον Ελεύθερο Τύπο
Μπορεί να έχουμε ποδήλατο το 2010, αλλά για δουλειά παίζεται.
«Πόλεμος χωρίς τέλος στα ΑΕΙ»
-από το Βήμα
Ίσως οι φοιτητές να μην ξέρουν για τον Εκατονταετή Πόλεμο, αλλά τουλάχιστον έχουν αρχίσει τον δικό τους.
«Ένα νέο κανονισμό, που προβλέπει την έκδοση διαβατηρίων για όλα τα ιπποειδή, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»
-από το Έθνος
Σε περίπτωση δε, που τα ιπποειδή μεταφέρονται οδικώς, θα χρειάζονται άδεια οδηγήσεως και συχνά θα υποβάλλονται σε αλκοτέστ.
«Όταν λέω ότι ενότητα που επικαλούνται κάποιοι είναι πλαστή, και αφορά μόνο την πάρτη τους καθημερινά επιβεβαιώνεται, όταν με τις διάφορες πράξεις τους και λεγόμενα τους προσπαθούν να μειώσουν κάποιους άλλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Διονύσιο Μαρκάτο που γνωρίζουμε όλοι την καθαρότητα του, την τιμιότητα του και την Ηθική του. Έχω άδικο να λέω μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν ντροπή, ντροπή, ντροπή.»
-Νικόλαος Βαλλιανάτος
Καλό το όλο πέρα - δώθε με δηλώσεις και αντιδηλώσεις αλλά κάποτε θα πρέπει να βγει και μια δήλωση που να εξηγεί γιατί ακριβώς υπάρχουν δυο στρατόπεδα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Γιατί βλέπουμε τις κατά καιρούς διενέξεις αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δούμε είναι κανένα ουσιαστικό λόγο για αυτές τις διενέξεις. Μέχρι να βγει κάποιος και να πει είμαστε σε αυτό το στρατόπεδο γιατί πιστεύουμε σε κάτι διαφορετικό και οι άλλοι βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αυτοί οι διαχωρισμοί γίνονται μόνο και μόνο για την κατάκτηση της καρέκλας. Μιας και ο αριθμός των καρεκλών είναι περιορισμένος και οι υποψήφιοι υπεράριθμοι είναι φυσικό να υπάρχουν ομαδοποιήσεις.
Μπορεί τέτοιου είδους ομαδοποιήσεις πάντα να υπάρχουν αλλά όταν αυτές στερούνται ακόμα και το πρόσχημα της ιδεολογικής ιδιαιτερότητας τότε ποιος ο λόγος να παρακολουθεί κανείς τα τεκταινόμενα; Τι Μαρκάτος, τι Σπανός.
Άλλο ένα παράδειγμα αυτής της τάσης ήταν η απόφαση της κυρίας Αθηνάς Αυγουστάτου να προδώσει την παράταξή της για μια θέση σε ένα διοικητικό συμβούλιο. Από τα γραφόμενα στον τύπο καταλαβαίνουμε ότι δεν την πήρε την κυρία Αυγουστάτου παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πάρει αυτήν την απόφαση.
Αυτή η γενική χαλαρότητα και η προτεραιότητα στις προσωπικές επιδιώξεις καταδεικνύει το φαινόμενο: πολιτικά άνευ πολιτικής. Δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πλατιάς ιδεολογικής σύμπνοιας που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε αλλά στα βασικά υπάρχει συμφωνία. Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων με μερικές μόνο αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της. Ο ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ είναι υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων χωρίς καμιά αλλαγή. Το ΚΚΕ είναι και αυτό υπέρ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων αλλά στο πιο πολύ αν γίνεται.
Αφού η πίστη στον κρατισμό είναι πλατιά και μεγάλη και οι διαφωνίες περιορίζονται στα επιμέρους είναι φυσικό οι μάχες να είναι μάχες καρέκλας. Ίσως να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τελικής πτώσης. Παρά την φτώχεια και μιζέρια που παράγει το υπάρχον σύστημα δεν είναι απαραίτητο ότι θα ξυπνήσουμε από τον ιδεολογικό λήθαργο που έχει κυριεύσει την χώρα.
Ίσως κάποτε οι πολιτικές διαφωνίες να φουντώσουν και να γίνουν ουσιαστικές και ιδεολογικά ευδιάκριτες. Τότε αυτό που θα νομίζουμε ως έντονη πολιτική κρίση δεν θα είναι παρά μόνο η απαρχή μιας νέας πορείας.
«Πρωτοφανές για τη σοσιαλιστική Κούβα: ο Ραούλ Κάστρο καταργεί τη μισθολογική ισότητα και καθιερώνει πριμ παραγωγικότητας.»
-από το Βήμα
Ίσως στην χώρα μας, και υπό προϋποθέσεις, όταν οι καιροί το επιτρέψουν, ενδεχομένως, στο βαθμό που είναι εφικτό, να υπάρξει η δυνατότητα, ύστερα από εξαντλητικό διάλογο, στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, να σχεδιάσουμε τρόπον τινά, προτάσεις, που μερικώς και περιορισμένα, κινούνται γενικά και αόριστα στην κατεύθυνση που χάραξε ο Ραούλ Κάστρο.
«Ένα βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου προτού μπει στην πολιτική»
-από το Βήμα
Ο τίτλος του βιβλίου θα είναι: Τα καλύτερα μας χρόνια.
«Η απογοήτευση αλλά και μια κάποια αγανάκτηση ήταν διάχυτες στην Ευρώπη την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του αρνητικού αποτελέσματος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.»-από την Καθημερινή
Στην Ευρώπη που θέλει τους πολίτες παθητικούς θεατές, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι όχι. Στην Ευρώπη που θέλει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, κεκλεισμένων των θυρών, η απάντηση είναι πάλι όχι. Η Ιρλανδία, γενναία και με κόστος, σήκωσε το βάρος για όλη την Ευρώπη.
Παρακολουθώντας την διεθνή κατάσταση, είναι πράγματι παράξενο που η πολιτική τάξη της Ευρώπης έχει ως προτεραιότητα τον συγκεντρωτισμό εξουσιών στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορείου, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και την επιτυχή προσχώρηση της Ουκρανίας και Γεωργίας στην Ένωση.
«Στη δουλειά με το ποδήλατο από το 2010»
-από τον Ελεύθερο Τύπο
Μπορεί να έχουμε ποδήλατο το 2010, αλλά για δουλειά παίζεται.
«Πόλεμος χωρίς τέλος στα ΑΕΙ»
-από το Βήμα
Ίσως οι φοιτητές να μην ξέρουν για τον Εκατονταετή Πόλεμο, αλλά τουλάχιστον έχουν αρχίσει τον δικό τους.
«Ένα νέο κανονισμό, που προβλέπει την έκδοση διαβατηρίων για όλα τα ιπποειδή, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»
-από το Έθνος
Σε περίπτωση δε, που τα ιπποειδή μεταφέρονται οδικώς, θα χρειάζονται άδεια οδηγήσεως και συχνά θα υποβάλλονται σε αλκοτέστ.
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008
The New York Times vs. Free Speech
The New York Times (NYT) is in the business of changing the American culture, especially what it perceives as really bad American habits. One of them is free speech.
In an article (Unlike Others, U.S. Defends Freedom to Offend in Speech) the NYT tried to address the issue of the different approach that American judicial system takes on the important issue of free speech. The article is a marvelous study in the architecture of deceit. What is omitted and what is included create a much distorted picture of the issue at hand. It all starts in the first paragraph:
“A couple of years ago, a Canadian magazine published an article arguing that the rise of Islam threatened Western values. The article’s tone was mocking and biting, but it said nothing that conservative magazines and blogs in the United States do not say every day without fear of legal reprisal.”
What is excluded from this paragraph, and the rest of the article, is any mention to what was “mocking and biting” in the Maclean’s article. It’s a very useful omission. Continue
Τρίτη 10 Ιουνίου 2008
Η Κοργιαλένειος, το ΕΣΥ και ο κ. Νομάρχης
[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]
«Oι γιατροί δεν πληρώνονται, ήδη έχουν να πληρωθούν από το Γενάρη τις εφημερίες τους.»
-Διονύσης Γεωργάτος
Ο Νομάρχης, κ. Διονύσης Γεωργάτος, άθελα του έδωσε μια έμμεση απάντηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία σχετικά με το οικονομικά της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης. Ήταν μια απάντηση καθόλα αποστομωτική μιας και απαντάει στο καίριο ερώτημα: αν δηλαδή η κρατικοποίηση της βιβλιοθήκης θα λύσει τα όποια προβλήματα της μη συνεχούς μισθοδοσίας που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Να σημειώσω ότι το 70% και πλέον των εσόδων προέρχεται απο το κράτος και είναι η καθυστέρηση αυτών των πόρων που δημιουργεί το πρόβλημα.
Ο κ. Γεωργάτος αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα στο τομέα της υγείας είπε ότι οι γιατροί έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο. Μίλαγε φυσικά για τους γιατρούς των κρατικών νοσοκομείων της Κεφαλλονιάς. Θα περίμενα τον κ. Πέτρο Πετράτο, που με συνέχεις παρεμβάσεις έχει υπερασπιστεί την κρατικοποίηση της βιβλιοθήκης, να εξηγήσει πως τα κρατικά νοσοκομεία έχουν προβλήματα μισθοδοσίας και η κρατικοποιημένη Κοργιαλένειος δεν θα έχει κανένα.
Το θέμα των καθυστερήσεων στην μισθοδοσία δεν έχει να κάνει με το αν η Κοργιαλένειος είναι ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, έχει να κάνει με την χρηματοοικονομική αφερεγγυότητα του κράτους. Επειδή ως χώρα έχουμε επιλέξει να καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε, το κράτος και οι πολίτες δανείζονται συνεχώς και με μεγάλους ρυθμούς. Το κράτος για κάθε 100 ευρώ που δαπανά τα 45 τα δανείζετε. Τα προβλήματα μισθοδοσίας θα επιδεινωθούν στο μέλλον σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Η πιθανότητα να βελτιωθεί το θέμα της μισθοδοσίας της βιβλιοθήκης λόγο κρατικοποιησής είναι σχεδόν μηδέν. Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι η Κεφαλλονιά θα χάσει τον έλεγχο μιας ιστορικής βιβλιοθήκης. Αυτός ο έλεγχος θα περάσει στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θα διορίζει τα μέλη Εφορευτικού Συμβουλίου όπως γράφει ο κ. Πετράτος. Όλοι γνωρίζουμε πως γίνονται τέτοιου είδους διορισμοί και με ποια κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά βρίσκονται κάπου μεταξύ του κομματικού και του σκανδαλώδες. Επιθυμεί ο κ. Πετράτος να υποτάξει το «με αναντικατάστατη προσφορά στα Γράμματα και τον Τόπο μας Ίδρυμα, όπως είναι η Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη» σε αυτή την διαδικασία;
Το διοικητικό συμβούλιο της Κοργιαλένειου οφείλει να προασπίσει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Δεν δόθηκαν οι θέσεις στα μέλη του Δ. Σ. για να τις παραδώσουν στην αφερέγγυα και δύσκαμπτη γραφειοκρατία των Αθηνών. Όπως έγραψα πρόσφατα το Δ. Σ. της Κοργιαλένειου θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο δωρεών που το κεφάλαιο του να φτάσει τα 8-10 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή τα 8-10 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά χρήματα το Δ. Σ. του βιβλιοθήκης οφείλει να δημιουργήσει μια επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την άντληση αυτών των κεφαλαίων. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείτε από επιφανείς και διακεκριμένους Κεφαλλονιτές καθώς επίσης και από μερικούς τεχνοκράτες με εμπειρία στην άντληση κεφαλαίων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Δεν είναι απαραίτητο όλα στην Κεφαλλονιά να εξαρτιούνται από τους πολιτικάντηδες των Αθηνών. Και λίγος κεφαλλονίτικος πατριωτισμός δεν θα έβλαπτε.
«Στην απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο σε μη πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens οδηγεί μέχρι στιγμής η προκαταρκτική έρευνα»
>---από την Καθημερινή
Το βουλευτικό αξίωμα είναι το απόλυτο τεκμήριο αθωότητας.
«Σκόπια: Εκλογές βίας και νοθείας»
-από τα Νέα
Ήταν θλιβερό που οι σκοπιανές εκλογές έπεσαν στο επίπεδο του ελληνικού φοιτητικού κινήματος
«Ανησυχεί η Κομισιόν για τις εκλογές»
-από το skai.gr
Η Κομισιόν ανησυχεί για τις εκλογές βίας και νοθείας στα Σκόπια. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο από εκλογές βίας και νοθείας: οι εκλογές που δεν γίνονται καθόλου. Όταν το Ευρωπαϊκό σύνταγμα άρχισε να καταψηφίζεται από τους πολίτες της Ευρώπης το ανέσυραν και τώρα το επανέφεραν ως συνθήκη. Επειδή είναι υποτίθεται συνθήκη μόνο μια χώρα κάνει δημοψήφισμα, η Ιρλανδία. Μια ελληνική εφημερίδα έκανε λόγο για το επικίνδυνο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι το ότι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν τις επιλογές τους με το έτσι θέλω. Όσο για την ελληνική πολιτική τάξη αυτή ποτέ δεν κάνει κανενός είδους δημοψήφισμα. Δεν θέλει να αποκτήσουμε κακές συνήθειες.
«Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με «μαύρες» πρωτιές για την Ελλάδα»
-από το Πρώτο Θέμα
Θα καπνίζαμε λιγότερο αν μπορούσαμε να δούμε τις πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα. Θα μπορούσαμε να δούμε τις πινακίδες που απαγορεύουν το κάπνισμα αν δεν το είχαμε ντουμανιάσει.
«Φρατζόλες με... ηρωίνη!»
-από το Έθνος
Έτσι εξηγείτε και η ακριβή τιμή στο ψωμί.
«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση της δίωξης κατά του Γαλιατσάτου Νικόλα, γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ που μεθοδεύει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.»
-ΕΛΜΕ-ΚΙ
Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίων του Νίκου Γαλιατσάτου – ούτε και έχει σημασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Γαλιατσάτος γεννήθηκε ένοχος. Έπρεπε να είχε συλληφθεί μετά την κοπή του ομφάλιου λώρου. Το ότι κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία, εκεί και τότε, να προστατέψει την πατρίδα είναι απαράδεκτο. Το ότι κυκλοφορεί ελεύθερος τόσες δεκαετίες είναι επίσης απαράδεκτο. Ελπίζω το δικαστήριο να του βάλει ισόβια, ή τουλάχιστον να τον στείλει ανθρακωρύχο στο Βέλγιο.
Οι προβλέψεις των σεισμών
Tου Πασχου Μανδραβελη
Σεισμοί γίνονται παντού στον κόσμο. Κάποιες φορές είναι πιο καταστροφικοί από αυτούς που γνώρισε η Ελλάδα. Πουθενά όμως δεν στήνεται αυτό το τηλεοπτικό πανηγύρι για τις προβλέψεις. Είναι προφανές ότι σε κάθε χώρα οι επιστήμονες διαφωνούν σε διάφορα, αλλά σε κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν ανταλλάσσονται «επιχειρήματα» για καθαρά επιστημονικά θέματα. Τι γίνεται; Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς; Ή μόνο στην Ελλάδα οι προβλέψεις δεν πιάνουν τόπο;
Οι τσακωμοί των σεισμολόγων έχουν αποκτήσει εθιμικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι με κάθε σεισμό θα έχουμε και κάποια διαμάχη. Τα σκετς των χιουμοριστικών εκπομπών της τηλεόρασης και τα σκίτσα των γελοιογράφων δείχνουν ότι οι διαμάχες έχουν γίνει και γραφικές. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι χρήσιμες, ούτε στην Πολιτεία, ούτε στην επιστήμη. Σπέρνουν σύγχυση στον πληθυσμό και απαξιώνουν ένα ερευνητικό κλάδο.
Φυσικά, γι’ αυτό το αποτέλεσμα, δεν φταίνε μόνο οι σεισμολόγοι. Το εγχώριο τηλεοπτικό πανηγύρι έχει απαξιώσει σημαντικότερα πράγματα. Αλλά το μιντιακό τοπίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο και δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας ενός σεισμού. Αντιθέτως εκτραχύνεται στα δραματικά γεγονότα. Οι διαμάχες λοιπόν είναι η χαρά των τηλεπαρουσιαστών. Τις ψάχνουν και οι σεισμολόγοι τις προσφέρουν.
«Η πρόβλεψη (και των σεισμών)», θα έλεγε ο μεγάλος φυσικός Νιλς Μπορ, «είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν αφορούν το μέλλον». Οι εργασίες που εμφανίζονται ως προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες επιστημονικά, αλλά είναι ελάχιστα χρήσιμες για την πολιτική προστασία. Αναφέρονται σε πιθανότητες και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αξιόπιστο οδηγό πολιτικής και γι’ αυτό αδίκως εγκαλείται η κυβέρνηση ότι «ήξερε, αλλά δεν έπραξε».
Η πολιτική προστασία οφείλει να αξιοποιεί κάθε πληροφορία που έχει αλλά με φειδώ. Αλλιώς θα έπρεπε να εκκενώνει ολόκληρες περιοχές επί μήνες πολλούς, ή πριν μερικά χρόνια έπρεπε να βάλει ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, επειδή υπήρχε η απειλή της «γρίπης των πτηνών». Η πρόληψη είναι επιθυμητή, αλλά η υπερβολική πρόληψη μπορεί να γίνει καταστροφική. Η Πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί υποχονδριακά. Πρέπει να σταθμίζει κάθε φορά το μέγεθος του κινδύνου και το μέγεθος της αντίδρασης.
Καλό είναι λοιπόν που γίνονται μελέτες και υπάρχουν ψήγματα προβλέψεων. Ετσι, λιθαράκι λιθαράκι, προωθείται η επιστημονική έρευνα. Η πρόβλεψη των σεισμών όμως δεν είναι ακριβής επιστήμη και χωρίς ακρίβεια η αντίδραση της Πολιτείας δεν μπορεί παρά να είναι προσεκτική.
Από την Καθημερινή
Κυριακή 8 Ιουνίου 2008
Λίστα προτεραιοτήτων για έναν καλύτερο κόσμο.
Αν έπρεπε να φτιάξετε μια λίστα με ότι θα μπορούσε να γίνει για να κάνετε το κόσμο καλύτερο, τι θα βρίσκαμε σε αυτή την λίστα και με τη σειρά; 50 οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών 5 νομπελίστες, κάθισαν και για 2 χρόνια μελέτησαν ποιοι είναι οι καλύτεροι και περισσότερο αποδοτικοί τρόποι για να κάνουμε την ανθρωπότητα καλύτερη.
Με την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ θα νομίζαμε ότι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Επειδή όμως αυτή η μελέτη έγινε με επιστημονικά κριτήρια και όχι τσαρλατανισμούς τύπου Αλ Γκόρ, η υπερθέρμανση του πλανήτη έρχεται στην 30η θέση. Πρώτα στην λίστα βρίσκεται συμπληρώματα βιταμινών Α και zinc για τα 140 εκατομμύρια παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται. Το κόστος θα ήταν μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Δεύτερο στην λίστα προτεραιοτήτων έρχεται η επιτυχής κατάληξη του Doha Round για το διεθνές εμπόριο. Εδώ πραγματικά τα οφέλη για την ανθρωπότητα θα ήταν τεράστια. Μια επιτυχής κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε αύξηση του παγκόσμιου εισοδήματος κατά $3000 δις ετησίως. Από αυτά τα $3000 δις, τα $2500 δις (83%) θα πήγαιναν στον απτυσσόμενο κόσμο.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 10 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1 Micronutrient supplements for children (vitamin A and zinc)
2 The Doha development agenda
3 Micronutrient fortification (iron and salt iodization)
4 Expanded immunization coverage for children
5 Biofortification
6 Deworming and other nutrition programs at school
7 Lowering the price of schooling
8 Increase and improve girls’ schooling
9 Community‐based nutrition promotion
10 Provide support for women’s reproductive role
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε το Copenhagen Consensus Center.
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008
Νομπέλ θολής πληροφόρησης
Tου Πασχου Μανδραβελη
Ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου βούιξε το Πανελλήνιο. Για πρώτη φορά Ελληνες επιστήμονες πήραν Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ (και μόνο αυτά), «μαζί με τον Αλ Γκορ κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης είναι εδώ και λίγες ημέρες ο Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Αλκιβιάδης Μπάης, καθηγητής στο ΑΠΘ». Κάποιοι άλλοι ήταν πιο λυρικοί: «Σε 47 κομμάτια “έσπασε” το Νομπέλ Ειρήνης για το 2007, δίνοντας μερίδιο συμμετοχής στην ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση σε δύο Ελληνες...», έγραψε μια εφημερίδα.
Η «κατοχή» του Βραβείου Νομπέλ επιβεβαιώθηκε και από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας και επιβραβεύτηκε με τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κατά περίεργο τρόπο διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση ότι εκτός του κ. Αλ Γκορ και της «Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Αλλαγή του Κλίματος» (ICCP) συμβραβεύτηκαν ακόμη 45 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων οι κ. Ζερεφός και Μπάης. «Γιατί μόνο 45, από τους χιλιάδες που δουλεύουν γι’ αυτό το πρόγραμμα, και γιατί μόνο δύο Ελληνες από τους πολλούς που συμμετέχουν;», αναρωτήθηκε διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα ένας Ελληνας καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο κ. Θέμης Λαζαρίδης. Και έψαξε το θέμα... Συνέχεια
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008
Η αποτυχία ως απόλυτη δικαίωση
[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]
Το ζητούμενο πάντα είναι να διασφαλίσουμε τον σοβιετοποιημένο χαρακτήρα της Ελλάδας ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνέπειες. Αυτό δείχνει άλλωστε και η ανακοίνωση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για το θέμα της υγείας.
«Οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και του Προέδρου της Κοινότητας ήταν σοβαρές, ενημερωμένες και υπεύθυνες. Απέδειξαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει να προσεγγίζει τα προβλήματα με γνώση και σοβαρότητα καθιστώντας την έτσι να είναι πιο αποτελεσματική.
Εκτιμήθηκε ότι η κακή λειτουργία της υγείας θα οδηγήσει στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της και την κατευθύνει προς τον ιδιωτικό τομέα.»
-από την ΤΕΔΚ-ΚΙ
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης (ΤΕΔΚ-ΚΙ) κάθισε και μελέτησε τα προβλήματα του τομέα της υγείας στο νομό μας και αποφάνθηκε ότι...αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Επίσης αυτά τα προβλήματα είναι ευθύνη άλλων και μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό: «εκτιμήθηκε ότι η κακή λειτουργία της υγείας θα οδηγήσει στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της και την κατευθύνει προς τον ιδιωτικό τομέα.»
Πάντοτε, ο πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του οτιδήποτε. Έχει αποτύχει το ΕΣΥ; Ναι αλλά να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του. Έχουν αποτύχει τα πανεπιστήμια; Ναι αλλά να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους. Έχει αποτύχει η Ολυμπιακή; Ναι αλλά να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της. Ο κατάλογος θα είναι μακρύς μιας και το κράτος ελέγχει το 60% της οικονομίας – χωρίς βέβαια να υπολογίζω τους ιδιωτικούς διαπλεκόμενους.
Το ζητούμενο πάντα είναι να διασφαλίσουμε τον σοβιετοποιημένο χαρακτήρα της Ελλάδας ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνέπειες. Το ότι έχουμε την ακριβότερη υγεία με την χαμηλότερη ποιότητα και την ακριβότερη γραφειοκρατία με τη χαμηλότερη απόδοση στην Ευρώπη δεν μας πτοεί. Και τίποτε από όλα αυτά δεν μας πτοεί γιατί ο κρατισμός δεν είναι απλά η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα, είναι πλέον η επίσημη θρησκεία.
Εν αρχή ην ο Κρατισμός και ουδείς αιρετικός δύναται να αμφισβητήσει την επίσημη αλήθεια. Μπορεί καθημερινά η πραγματικότητα να μας διαψεύδει και καθημερινά να βιώνουμε την οικονομική και ηθική χρεοκοπία του συστήματος αλλά η Τοπική Ιερά Εξέταση Δήμων και Κοινοτήτων είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει και να μας γαλουχήσει με τις αρχές της πίστεως. Το σύστημα απέτυχε. Ζήτω το σύστημα.
Αν το σύστημα αποτυγχάνει, πάντα έχουμε στην τσέπη την λύση που δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι χρειαζόμαστε το ίδιο σύστημα αλλά στο πιο πολύ. Αν μπορούσαμε να σπρώξουμε μερικά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ στην κατεύθυνση που σπρώξαμε τα εκατοντάδες προηγούμενα τότε επιτέλους θα φτάναμε στην γη της επαγγελίας. Η αποτυχία είναι η απόλυτη δικαίωση.
Οι τοπικοί μας άρχοντες βολεμένοι στην διαχείριση κονδυλίων και πάσης φύσεως ρουσφετιών δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τις αρχές του δόγματος. Όσο για τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ, αυτοί θα πρέπει να βρουν την τύχη τους σε οικονομικά αλλόθρησκες χώρες.
«Κοινή κάθοδο στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Πάγκαλος.»
-από το Έθνος
Δεν γνωρίζω αν αυτή η πρόταση για στρατηγικό εταίρο περιλαμβάνει και εκχώρηση του μάνατζμεντ.
«Τι θα αλλάξω στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία»
-Δημήτρης Αβραμοπουλός
Ότι αλλάξατε και στο Δήμο Αθηναίων: τις εξωτερικές λάμπες.
«Καμένα αυτοκίνητα, ξηλωμένα πεζοδρόμια, καταστρεμμένες αίθουσες, τέσσερις τραυματίες και εικόνα χάους άφησαν πίσω οι ομάδες φοιτητών»
-από την Καθημερινή
Πότε ακριβώς θα καταργηθεί αυτό το απόλυτα απαράδεκτο και επικίνδυνο πανεπιστημιακό άσυλο; Πότε ακριβώς θα επιτραπεί στην αστυνομία να συλλαμβάνει τους ταραξίες; Και πότε ακριβώς θα αρχίσουν τα δικαστήρια να τους καταδικάζουν;
Πολύ πριν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης πάει αναίσθητος στο νοσοκομείο, οι καθηγητές Ηλίας Σιδηρόπουλος και Ονούφριος Φαρμακίδης του Παντείου και Στέλιος Αλεξανδρόπουλος του πανεπιστημίου Κρήτης είχαν πέσει νεκροί γιατί τόλμησαν να πολεμήσουν τι βία και την διαφθορά.
Κάποτε θα πρέπει να μπει τέρμα σε αυτό τον καθημερινό παραλογισμό, που δυστυχώς φαίνεται ότι έχουμε συνηθίσει. Επίσης τέρμα πρέπει να μπει και στην πολιτική κάλυψη που δίνει ο Συνασπισμός σε αυτές τις ακρότητες.
«Στη Βουλή των Ελλήνων ο Σαρκοζί»
-από την Καθημερινή
Ναι αλλά για να έχει απαρτία η Βουλή θα πρέπει να παρευρίσκεται και η Κάρλα.
«Οι μισοί Ευρωπαίοι ποδοσφαιρόφιλοι προτιμούν να παρακολουθούν σημαντικά μάτς στην τηλεόραση παρά να "εκπληρώνουν τα συζυγικά τους καθήκοντα"».
-από τον Ελεύθερο Τύπο
Εξάλλου η μπάλα ποτέ δεν προσποιείται ότι έχει πονοκέφαλο.
«Ένας σκύλος, ράτσας Bulldog, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ αφού γέννησε είκοσι κουτάβια!»
-από το Έθνος
Επιτέλους κάποιοι έχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα της υπογεννητικότητας.
«Ποια είναι η Ομηρική Ιθάκη;»
-από skai.gr
Να σταματήσει επιτέλους αυτή η ανούσια και ανώφελη διαμάχη μεταξύ Ιθάκης και Παλικής για την καταγωγή του Οδυσσέα. Όλοι ξέρουμε ότι ήταν Βαλσαμό-Φραγκάτος. Το ότι η επιστροφή πήρε τον πολυμήχανο δέκα χρόνια, αυτό περίτρανα αποδεικνύει την βουνίσια καταγωγή του και την παντελή του άγνοια σε ότι σχετικό με την πλοήγηση πλοίων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Blog Archive
-
►
2010
(20)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2009
(25)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
▼
2008
(51)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
-
▼
Ιουνίου
(10)
- ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Λόγια σε τιμή ευκαιρίας
- Η διαφθορά ως λαϊκό κεκτημένο
- Τι Μαρκάτος, τι Σπανός
- The New York Times vs. Free Speech
- Η Κοργιαλένειος, το ΕΣΥ και ο κ. Νομάρχης
- Οι προβλέψεις των σεισμών
- Λίστα προτεραιοτήτων για έναν καλύτερο κόσμο.
- Νομπέλ θολής πληροφόρησης
- Η αποτυχία ως απόλυτη δικαίωση
- ► Φεβρουαρίου (8)