Πέμπτη 1 Μαΐου 2008
Σχέδιο Μάρσαλ #6
[Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΠΕΝΑ στις 21/04/08. Η στήλη δημοσιεύετε κάθε Δευτέρα στην ΠΕΝΑ]
Γέφυρα με την Ιστορία
«Άτυπη κόντρα Παρίση - Αλιβιζάτου για τη γέφυρα Δεβοσέτου.»
-από την Πένα
Κάποιος κοιτώντας φωτογραφίες από το προσεισμικό Αργοστόλι αμέσως θα αναγνωρίσει την ομορφιά του τοπίου. Θα αναγνωρίσει την οργανική ανάπτυξη αιώνων και το δέσιμο του ανθρώπου, του τοπίου και της πόλης. Είναι κάτι που χάθηκε με το σεισμό του 53.
Αν ο σεισμός του 53 ήταν η πρώτη αιτία αυτής της καταστροφής, η αρχιτεκτονική βαρβαρότητα της δεκαετίας του 50 - και ότι επακολούθησε μεταγενέστερα - ήταν το τελειωτικό κτύπημα.
Το προσεισμικό Αργοστόλι δεν έδειχνε απλά διαφορετικό – αντικατόπτριζε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών: την υποχρέωση των ανθρώπων να διατηρήσουν όσα κληρονόμησαν και να τα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.
Στην μεταπολεμική Ελλάδα αυτές τις αξίες χλευάσθηκαν (και χλευάζονται) ποικιλοτρόπως. Η αλαζονεία του τώρα είναι κυρίαρχη. Εμείς τα ξέρουμε καλύτερα από όλους – και από τους πριν και από τους μετά. Οι δικές μας αντιλήψεις είναι ανώτερες όλων και άμα λάχει δίνουμε και την Ακρόπολη αντιπαροχή.
Αυτή η αλαζονεία του τώρα φαίνεται να πολιορκεί και τη συζήτηση για το θέμα της γέφυρας Δεβοσέτου. Κατά κάποιον τρόπο το μόνο που μετράει στη συζήτηση αυτή είναι μόνο οι δικές μας, σημερινές ανάγκες και ευκολίες. Δεν έχουμε κανένα χρέος στο Αργοστόλι του χθες και του αύριο. Η γέφυρα του 19ου αιώνα θα πρέπει να αφήσει τα τανκς του 21ου να προσπελάσουν αμαχητί. Η Κεφαλλονιά είναι διάσπαρτη με μνημεία όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το νησί, όμως κάποιοι τώρα μας λένε ότι οι Κεφαλλονίτες του σήμερα δεν μπορούν την ‘υπέρτατη’ θυσία: να κάνουν το γύρο του Κούταβου.
Είναι κρίμα που δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι κρίμα που ζούμε σε μια χώρα όπου την ιστορία όχι μόνο μπορείς να την διαβάσεις αλλά και να την ζήσεις - εμείς όμως κάνουμε τα πάνδεινα για να την σβήσουμε από το τοπίο.
Όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι η γέφυρα Δεβοσέτου δεν είναι μια απλή γέφυρα αλλά ένας πολιτισμικός κόμβος γενεών που η διατήρηση του είναι η πρώτη προτεραιότητα, θα συμφωνήσουν στο ότι η πεζοδρόμηση είναι μονόδρομος.
«Την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της πόλης των Βαρωσίων προτείνει το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος .»
-από το Βήμα
Ας ενημερώσει κάποιος τους Τούρκους ότι το βέτο στο Βουκουρέστι αφορούσε τους Σκοπιανούς.
«Πλήρη – σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού.»
-Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς Ιθάκης
Είναι παράληψη που στην λίστα των αιτημάτων δεν συμπεριλαμβάνεται και το θέμα που είχε θέσει σε ανύποπτο χρόνο η Αλίκη Βουγιουκλάκη με το:
«Κυριακή γιορτή και σχόλη/ να ταν η βδομάδα όλη/και Δευτέρα να ταν μόνο/κάνα δυο φορές το χρόνο»
Πως ακριβώς τους ήρθε το 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο; Πως ακριβώς τα υπολόγισαν; Όλοι θα θέλαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και χρήμα αλλά αυτό απλά είναι μια ευχή, η υλοποίηση της οποίας εξαρτάται από το πόσο παραγωγική είμαστε σαν χώρα.
Τα περισσότερα από τα αιτήματα είναι απόλυτα εφικτά μόνο που στην υπάρχουσα κρατικοποιημένη οικονομία είναι όνειρα θερινής νυκτός. Οι συνδικαλιστές της Κεφαλλονιάς βασίζουν τα αιτήματα τους κρίνοντας από τα κεκτημένα του δημόσιου τομέα. Αυτά όμως τα κεκτημένα βασίζονται στις πλάτες των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και στον απίθανα υψηλό δανεισμό του κράτους. Δηλαδή αν θέλουν τα αιτήματα τους να γίνουν πραγματικότητα για όλους - και χωρίς να αλλάξει το σύστημα - κάπου θα πρέπει να βρεθούν άλλες τρεις Ελλάδες που θα φορολογούνται, θα δανείζονται και θα μας τα στέλνουν. Αυτός είναι ο ρεαλισμός των συνδικαλιστών.
Το βιωτικό επίπεδο κάθε Έλληνα μπορεί να βελτιωθεί ,και να συνεχίζει να βελτιώνεται με υψηλούς ρυθμούς, αν προχωρούσαμε σε μια σειρά απόλυτα αναγκαίων αλλαγών: δραστική μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων και των ιδιωτικών ολιγοπωλίων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και μείωση των κρατικών δαπανών
«Ο Βουλευτής ας σταματήσει να παραπληροφορεί.»
-Νομάρχης Διονύσης Γεωργάτος
Ορθή η παρατήρηση του κ. Γεωργάτου. Οι πολιτικοί ρόλοι στην Κεφαλλονιά είναι απόλυτα διακριτοί. Η παραπληροφόρηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Νομάρχη.
«Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη πιστοποίησαν ότι το πιο δυνατό πλάσμα είναι το βακτήριο της γονόρροιας καθώς σηκώνει το βάρος του επί 100.000.»
-από το Βήμα
Περαιτέρω έρευνα εξακρίβωσε υψηλή χρήση αναβολικών από το συγκεκριμένο βακτήριο. Δεν έχει σταλεί ακόμα το αναμενόμενο email από την Σού Λι.
«Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν τη φωνή του ανθρώπου του Νεάντερταλ, που εξαφανίστηκε πριν από 30.000 χρόνια.»
-από το Βήμα
Η φωνή αυτή μοιάζει πολύ με της Καλομοίρας αλλά κάνει λιγότερα φάλτσα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Blog Archive
-
►
2010
(20)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2009
(25)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
▼
2008
(51)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (8)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου