Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Σχέδιο Μάρσαλ #5


Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΠΕΝΑ στις 14/04/08. Η στήλη δημοσιεύετε κάθε Δευτέρα στην ΠΕΝΑ]


Μαντζουράτος ο Αιολικός

«Η απάντηση του λαού θα πρέπει να είναι μόνο μία: Αλλαγή συσχετισμών και αγώνας για ριζικές αλλαγές. Να βάλει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην γωνία, να κάνει λαϊκή περιουσία τις μονάδες παραγωγής ενέργειας κάτω από λαϊκό έλεγχο μέσα από ένα αποκλειστικά Δημόσιο φορέα παραγωγής.»
-Δημήτρης Μαντζουράτος

Αγαπητέ, φίλτατε και πρώην σύντροφε (εγώ είμαι πρώην αυτός είναι νυν) θέλω να σου θέσω ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη θέση σου ότι η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να είναι κρατική.

1) Όταν μιλάς για λαϊκό έλεγχο τι ακριβώς εννοείς; Γιατί όλοι ξέρουμε ότι λαϊκός έλεγχος σημαίνει κρατικός που με τη σειρά του σημαίνει έλεγχος από την εκάστοτε κυβέρνηση και τη συντεχνία που ελέγχει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Όταν μια επιχείρηση είναι κρατική τα κίνητρα των κυβερνώντων και των συντεχνιών είναι πολύ συγκεκριμένα και προβλέψιμα. Οι μεν κυβερνώντες προσπαθούν να διορίσουν όσους περισσότερούς γίνεται - ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες τις επιχείρησης – προς άγρα ψήφων. Οι πιο τολμηροί από τους κυβερνώντες πάνε ακόμα πιο πέρα χρησιμοποιώντας τις προμήθειες και τα έργα της επιχείρησης για προσωπικό πλουτισμό.
Οι δε συνδικαλιστές προσπαθούν να επιβάλουν την επιχείρηση ως εθνικό μονοπώλιο Όταν αυτό επιτευχθεί τότε μπορούν να το κλείνουν το μαγαζί όποτε θέλουν για να επιβάλλουν ετσιθελικά τα “δίκαια” αιτήματα τους.
Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο “λαϊκός” έλεγχος.

2) Είσαι ευχαριστημένος από την “λαϊκά” ελεγχόμενη ΔΕΗ; Το ότι αυτό το κρατικό μονοπώλιο με μηδέν ανταγωνισμό και με τη δυνατότητα να επιβάλει σχεδόν ότι τιμές θέλει στον καταναλωτή μετά δυσκολίας τα βγάζει πέρα δεν σου γεννά κανένα ερώτημα για την βιωσιμότητα του “λαϊκού” έλεγχου;

3) Όταν η ΔΕΗ αυξάνει τις τιμές της κατά 10% ή 20% ποιοι αισθάνονται την διαφορά στην τσέπη τους οι φτωχοί και μεσαίοι ή οι πλούσιοι;

4) Θα μπορούσες να μου δώσεις μερικά παραδείγματα επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ελληνικού κράτους;

5) Θα μπορούσες να μου δώσεις ΈΝΑ παράδειγμα πετυχημένης κομμουνιστικής χώρας;

«Αναστέλλεται η χορήγηση οικοδομικών αδειών στον Υμηττό»
-από την Καθημερινή

Το κράτος είναι οργανωμένο και υπεύθυνο και δεν μπορεί να χορηγεί οικοδομικές άδειες στον Υμηττό αν δεν ξέρει ποιες περιοχές θα “καθαρίσουν” οι πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

«Όμως μια τέτοια ανάπτυξη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με μια άλλη λαϊκή εξουσία. Αυτή με τη σειρά της προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων, και στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση υπέρ των δυνάμεων που η πολιτική τους αντιπαλεύει στην ουσία την πολιτική του κεφαλαίου και στηρίζει την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.»
-Νίκη Αλεξανδροπούλου

Πάντως εδώ θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την σύμπνοια και ιδεολογική συνοχή της τοπικής πολιτικής τάξης. Πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος Αργοστολίου μίλησε περί «ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού». Πιο πάνω είδατε του νομαρχιακό σύμβουλο Ματζουράτο να θέλει να βάλει «τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην γωνία», και τώρα η κ. Αλεξανδροπούλου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αργοστολίου, θέλει να αντιπαλέψει την πολιτική του κεφαλαίου.

Βέβαια δεν είναι όλοι ενάντια στις ελεύθερες αγορές στον ίδιο βαθμό, άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Μπορείτε να διαλέξετε την απόχρωση του κρατικισμού που σας ταιριάζει και φτάνοντας στο ταμείο, το δημιούργημα τους, ο νέος των 700 ευρώ θα τοποθετήσει το μεταπολιτευτικό απολίθωμα της αρεσκείας σας στην πλαστική σακούλα.


«Τακτοποιείται η βίλα Σουφλιά»
-από την Ελευθεροτυπία

Τώρα που το Σκοπιανό βγαίνει προσωρινά από την πρώτη γραμμή, σειρά παίρνουν οι άλλες μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Η γνώμη μου είναι πως τα Σκόπια πρέπει να ονομαστούν Μακεδονία και θα πρέπει η Ελλάδα να πάψει να φέρεται ρατσιστικά»
-μαθήτρια στο mykefalonia.com

Μπορεί η κυρία Μαρία Ρεπούση να έχασε την μάχη για το βιβλίο της ιστορίας αλλά φαίνεται ότι κερδίζει των πόλεμο των ιδεών. Σιγά αλλά σταθερά ο τρόπος σκέψης που εκπροσωπεί κερδίζει περισσότερο έδαφος έχοντας ήδη κατακτήσει τους διαμορφωτές τις κοινής γνώμης. Τα ΜΜΕ μας δίνουν καθημερινά μαθήματα πολιτικής ορθότητας και πολυπολιτισμικότητας - δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με την παρακμή του μοντέρνου δυτικού πολιτισμού.

«Οι Κινέζοι... φταίνε. Δεν υπάρχει Ολυμπιονίκης που δεν έχει ντοπαριστεί και αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα»

-Βασίλης Καπετάνιος

Σωστό αυτό αλλά μάλλον τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αφού όλες οι χώρες κάνουν την ίδια ατιμία, ήρθε ο καιρός να αρχίσουν να αγωνίζονται στο ποιος παρασκευάζει τα καλύτερα αναβολικά. Τα νέα ολυμπιακά αθλήματα θα περιλαμβάνουν: αποτελεσματικότητα αναβολικού, τιμή, συσκευασία και μάρκετινγκ.

«Πήγε στην Εφορία κρατώντας καραμπίνα»
-από το Βήμα

Όπως η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι έτσι και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία πριν παρουσιαστεί στην εφορία. Όταν θέτεις τα φυσίγγια επί τάπητος αμέσως βελτιώνεται η διαπραγματευτική σου θέση. Με αποφασιστικότητα, τόλμη και αυτοπεποίθηση δύνασαι να ασκήσεις βέτο στις επιδιώξεις του εφοριακού αλυτρωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: