Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Σχέδιο Μάρσαλ #8


[Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΠΕΝΑ στις 5/12/08. Η στήλη δημοσιεύετε κάθε Δευτέρα στην ΠΕΝΑ]


Το ένοχο έγγραφο του Νομάρχη

«Το πρόβλημα που ανέκυψε στην διαδικασία του έργου της μεταφοράς μαθητών και το οποίο προσωρινά καθυστερεί την αποπληρωμή μικρού μέρους των δεδουλευμένων για την περίοδο 2006 – 2007 οφείλεται σε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εστάλη στις Νομαρχίες της Χώρας τον Μάρτιο του 2008 και το οποίο επισημαίνει την υποχρέωση διεξαγωγής ‘’προσυμβατικού ελέγχου’’ ήδη από το 2002.»
-ανακοίνωση Νομαρχίας Κεφαλλονιάς

Μερικές ανακοινώσεις δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υποτίθεται απαντούν. Η ανακοίνωση της Νομαρχίας σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές για την μεταφορά τον μαθητών είναι μια από αυτές. Στην πρώτη παράγραφο μας λένε ότι αιτία της καθυστέρησης είναι ένα έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου
Το έγγραφο αυτό όμως απλά κοινοποιεί στην Νομαρχία την υποχρέωση της να διεξάγει προσυμβατικό έλεγχο για τις δαπάνες σχετικά με την μεταφορά των μαθητών. Δηλαδή σύμφωνα με το έγγραφο η αιτία για την καθυστέρηση είναι η μη διεξαγωγή του συγκεκριμένου ελέγχου που είναι ευθύνη της Νομαρχίας.

Με λίγη μελέτη και παρά την προσπάθεια αυτών που συνέταξαν την ανακοίνωση να συσκοτίσουν την υπόθεση το συμπέρασμα είναι ένα: για την καθυστέρηση είναι υπεύθυνος ο Νομάρχης. Θα μπορούσε να βρει ορισμένες δικαιολογίες αλλά η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν δίνει κανένα ουσιαστικό λόγο για αυτή την ολιγωρία.
Είναι ο προσυμβατικός έλεγχος κάτι καινούργιο; Όχι, γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας αυτός ο έλεγχος ήταν επιβεβλημένος ήδη από το 2002. Είναι μια διαδικασία που ναι μεν υπήρχε στα χαρτιά αλλά τώρα άρχισε να εφαρμόζεται; Ίσως ναι, ίσως όχι – αλλά η Νομαρχία στην ανακοίνωση της δεν δίνει καμία τέτοια δικαιολογία που αμέσως θα ελάφρυνε την θέση της.

Αντίθετα η ανακοίνωση συνεχίζει προσπαθώντας όσο το δυνατόν να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα με ασυναρτησίες και ανακρίβειες. Για παράδειγμα στην ανακοίνωση της Νομαρχίας διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) κ. Δράκος έχει εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με αυτό το θέμα. Μπορεί ο κ. Δράκος και άλλοι νομάρχες να θέλουν έναν νέο νόμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς δύναται να αδιαφορεί για τον υπάρχοντα.

Επίσης η ανακοίνωση μιλά για τις οφειλές των ετών 2006-07 ύψους 170 εκ. ευρώ. Το νούμερο αυτό είναι ανακριβές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δράκο τα οφειλόμενα προηγουμένων ετών ανέρχονται στα 90,5 εκ. ευρώ. Τα 170 εκ. στα οποία αναφαίρετε η ανακοίνωση της Νομαρχίας είναι οι προβλεπόμενες δαπάνες για το 2008.

Τελικά αυτό που μπορούμε λογικά να συμπεράνουμε από αυτή την ανακοίνωση είναι ότι δεν υπάρχει ‘ένοχο’ έγγραφο αλλά ‘ένοχη’ ολιγωρία της Νομαρχίας Κεφαλλονιάς.

«Ο παγκοσμίου φήμης αστροναύτης θα βρεθεί στη χώρα μας»
-από το Βήμα

Θα μελετήσει τον απίθανο και παράξενο πλανήτη Ελλάδα.

«Στην ενίσχυση της δουλειάς του ΚΚΕ στη νεολαία και στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα απέδωσε η Αλέκα Παπαρήγα την αιφνίδια απόφαση να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τις παραιτήσεις τριών βουλευτών, ενώ σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί διαδοχής παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της, λέγοντας πως «το θέμα έχει κλείσει», προσθέτοντας ωστόσο ‘’το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού’’»
-από το Έθνος

Η ειρωνεία σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του ΚΚΕ είναι το πόσο κοντά βρίσκονται στις κινήσεις που θα έκανε μια εταιρία που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Μπορεί οι κινήσεις να έχουν κάποιο πολιτικό περιεχόμενο αλλά η τακτική είναι καθόλα επιχειρηματική.

Με τις αλλαγές στην τακτική και πρόσωπα του ο ΣΥΝ κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς και να κερδίσει την πρώτη θέση ως ο κυρίαρχος εκφραστής της ακραίας αριστεράς στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ βρίσκετε σε πολύ δυσχερή θέση. Οι ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ είναι ελάχιστες και κατά κανόνα ασήμαντες. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Coca-Cola και η Pepsi. Επειδή η διαφορά στον προϊόν είναι μικρή η όλη προσοχή δίνεται στο μάρκετινγκ και την παρουσίαση. Οι παραιτήσεις των τριών βουλευτών και οι αντικατάσταση τους από νέους κνίτες είναι μια απόφαση που επιβάλλεται από την κατάσταση στην πολιτική αγορά. Είναι σίγουρο ότι οι τρεις νέοι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα έλεγαν οι τρεις που φεύγουν – είναι μια αλλαγή βιτρίνας. Οι πολιτικές που προτείνει το ΚΚΕ είναι σταθερές, αμετάλλακτες και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Παραφράζοντας ένα αμερικάνικο ρητό θα έλεγα ότι τρία πράγματα είναι σταθερά στην ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και οι θέσεις του ΚΚΕ.

«Νέοι τρόποι για να νικήσετε την υπέρταση»
-από τα Νέα

Αποφύγετε την οποιανδήποτε σχέση με την πραγματικότητα.

«Ληστεία σε υποκατάστημα της "Μαρφίν"»
-από το skai.gr

Οι ληστές προτίθενται να διαθέσουν τα χρήματα για να συμμετάσχουν στον νέο πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

«Θα πάει μακριά η βαλίτσα;»
-από τον Ελεύθερο Τύπο

Καθόλου μακριά αν η Ολυμπιακή κάνει την μεταφορά.

«Σχέδιο αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα και των ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ, αλλά και απαξίωσης των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η Κουμουνδούρου.»
-από τα Νέα

Το σχέδιο αποδόμησης έχει τρία στοιχεία: στελέχη Κουμουνδούρου, πολιτική ΣΥΝ και δηλώσεις Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: