Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Σχέδιο Μάρσαλ #7


[Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΠΕΝΑ στις 5/05/08. Η στήλη δημοσιεύετε κάθε Δευτέρα στην ΠΕΝΑ]

Μια Μήνυση
χίλιες λογοκρισίες



«Τα ψευδή κακόβουλα και συκοφαντικά γεγονότα, τα οποία ο μηνυόμενος εκφέρει υπό τύπον ερώτησης ή αμφιβολίας ή συμβουλής ή προτροπής κατά περίπτωση, και για τα οποία ο μηνυόμενος γνωρίζει, τόσο ότι είναι ψευδή, όσο και ότι είναι πρόσφορα να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μας, τα ισχυρίσθηκε μέσω των δύο άνω εφημερίδων στο ευρύ αναγνωστικό τους κοινό της κεφαλονίτικης κοινωνίας, τοπικά και διεθνώς.»
-απο την μήνυση του Κοργιαλένειου Ιδρύματος εναντίων Καπετανάκη

Από το μια εικόνα χίλιες λέξεις έχουμε περάσει στο μια μήνυση χίλιες λογοκρισίες. Γιατί το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης μήνυσης του Κοργιαλένειου Ιδρύματος ήταν ο εκφοβισμός του κ. Καπετανάκη, αλλά και όσων στο μέλλον προτίθενται να ασκήσουν κριτική.
Όποιος είχε την υπομονή να διαβάσει αυτή τη μήνυση αμέσως θα καταλάβει ότι ο κ. Καπετανάκης μηνύθει γιατί γνωστοποίησε τις απόψεις του στους συμπολίτες του. Δεν ξέρω ποια ήταν τα κίνητρα του κ. Καπετανάκη, δεν ξέρω αν έχει υποκινηθεί από κάποιους, και διαβάζοντας το κείμενο του βρήκα αρκετά σημεία που διαφωνώ. Αυτό όμως που δεν μπορώ να διανοηθώ είναι πως είναι δυνατόν να μηνύεται κάποιος σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα επειδή άσκησε κριτική στη διοίκηση ενός ιδρύματος.
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο κ. Καπετανάκης δεν κατηγόρησε την διοίκηση για κατάχρηση ή άλλες αξιόποινες πράξεις, απλά τους προσάπτει λάθος επιλογές.
Αν υιοθετήσουμε τα κριτήρια συκοφαντίας πάνω στα οποία βασίζεται αυτή η μήνυση η ελευθερία του λόγου είναι παρελθόν. Γιατί το κριτήριο συκοφαντίας σύμφωνα με αυτή την μήνυση είναι το εξής ένα: δήλωση εναντίωσης στα σχέδια, δράσεις, διαχείριση των όποιων κρατούντων.
Δηλαδή όταν ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, θα μπορούσε άνετα να μηνύσει τον Μητροπολίτη για τις απόψεις του στο θέμα των ταυτοτήτων. Ο μάνατζερ του ΟΤΕ θα μπορούσε να μηνύσει εργαζόμενους ή καταναλωτές για κριτική στην διοίκηση του οργανισμού.
Αυτή η άκρως γελοία ως προς το περιεχόμενο αλλά απόλυτα επικίνδυνη ως προς τις συνέπειες μήνυση δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου σκέψης που αντιλαμβάνεται την ελευθερία του λόγου όχι ως δικαίωμα του κάθε πολίτη αλλά προνόμιο ορισμένων ομάδων. Αν προσέξατε την φασαρία γύρω από την επίσης απαράδεκτη (παραλίγο) μήνυση Βγενοπουλού εναντίων Τσίπρα, όσοι υπερασπίζονταν το αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ένας πολιτικός αρχηγός δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Δηλαδή αν ο κ. Τσίπρας ήταν ένας απλός πολίτης δεν θα μπορούσε να κριτικάρει το Βγενόπουλό;
Το ότι σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου βλέπει την ελευθερία του λόγου όχι ως ένα βασικό δικαίωμα του καθενός αλλά ως ένα άλλο προνόμιο του κλάδου τους, μας λέει αρκετά για το πως βλέπουν το Έλληνα πολίτη και τις προθέσεις τους στο μέλλον σχετικά με το ότι έχει να κάνει με την ελευθερία του πολιτικού λόγου.
Όσο για τον κ. Γουλιέλμο Κατσούνη, μέλος του ΔΣ της Κοργιαλένειου και συντάκτη της μήνυσης, θα έλεγα ότι οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη στον κ. Καπετανάκη.


«Η ημερομηνία του Πάσχα είναι λάθος! Το Ιουλιανό Ημερολόγιο και ο Κύκλος του Μέτωνα για τις πανσελήνους ευθύνονται για την απόκλιση που μετέθεσε τη γιορτή από τις 23 Μαρτίου στις 27 Απριλίου.»
-απο ΤΑ ΝΕΑ

Δηλαδή ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων, με την φετινή του κίνηση να αρχίσει την Ανάσταση στις 11:45μμ, ήταν πιο κοντά απο όλους στην σωστή ημερομηνία. Βγήκε σώος και... περισσότερο ακριβής.

«Δεύτερη επίθεση με βόμβες μολότοφ μέσα σε 24 ώρες εξαπέλυσαν άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται κοντά στα γραφεία του ΠαΣοΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50.»
-απο το Βήμα

Οι νεαροί που συμμετέχουν σε αυτά τα εγκλήματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να πραγματώνουν αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο, πανεπιστήμιο ή από τα ΜΜΕ. Όσοι θεσμοί και υπηρεσίες έχουν την χροιά του παραδοσιακού είναι ύποπτοι και επικίνδυνοι Η οικογένεια, η εκκλησία, ο στρατός και η αστυνομία – στην καθημερινή πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται – είναι πράγματα ξεπερασμένα. Μετά από χρόνια ‘διδασκαλίας’ από το αριστερό κατεστημένο τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε τις συνέπειες.

«Στο φως βυζαντινός στόλος με 31 πλοία 1.500 χρόνων»
-απο την Ελεύθεροτυπία

Λόγο της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας προτίθεται να εντάξει αυτά τα πλοία στο πολεμικό ναυτικό.

«Οι επόμενες κινήσεις του κ. Βενιζέλου»
-απο το Βήμα

Θα είναι αργές, πολύ αργές, και θα συνοδεύονται από αγκομαχητά.

«Κάτω τα χέρια απο τις γυναίκες»
-πανό διαδήλωσης την Πρωτομαγιά

Κάποιοι μιλούν για έλεγχο του εργατικού κινήματος από ομοφυλόφιλους.

«Ο Γιώργος και το ποδήλατο»
-απο το Βήμα

Η σχέση που έχει ο κ. Παπανδρέου με το ποδήλατο είναι παρόμοια με τη σχέση που έχει με το κόμμα του. Το έχει καβαλήσει, ζορίζονται στην ανηφόρα, που και που τον εκδικείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: