Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Δημαρχία διαρκούς Ανεπάρκειας

[Η στήλη που γράφω κάθε Τρίτη στον Ανεξάρτητο]

«Επίθεση στον Μητροπολίτη και στην Μονή του Αγίου Ανδρέα εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.
Αιτία; Το ότι οι καλόγριες της Μονής του Αγίου Ανδρέα αλλά και ο Μητροπολίτης αρνούνται να δώσουν το "πράσινο φως" για την προσωρινή μεταστέγαση του Δημοτικού Γηροκομείου στην Μονή, έως ότου κατασκευαστεί το νέο κτίριο.»

-από τον Ανεξάρτητο

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο Μητροπολίτης δεν έχει δικαίωμα ούτε να αρνηθεί ούτε και να αποδεχθεί οποιανδήποτε πρόταση σχετικά με την Μονή του Αγίου Ανδρέα. Η συγκεκριμένη Μονή δεν είναι της δικαιοδοσίας του. Αυτό θα έπρεπε να το είχε ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ο Δήμαρχος Αργοστολίου, κ. Τσιλιμιδός, πριν εξαπολύσει την άδικη και εντελώς αβάσιμη επίθεση εναντίων της εκκλησίας.

Μπορεί στους κύκλους που κινείται ο κ. Τσιλιμιδός η πίστη να θεωρείται μια παρανοϊκή συνήθεια και η εκκλησία ένα θεσμός του παρελθόντος αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιούται να αμαυρώνει με τις δηλώσεις του έναν τόσο σημαντικό θεσμό.

Τώρα η στάση των καλογριών της Μονής είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά και εδώ θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο δήμαρχος έχει δίκιο. Καταρχήν, ακόμα και αν ήθελαν να διαθέσουν τον συγκεκριμένο χώρο, πως θα μπορούσαν να εμπιστευθούν το δήμαρχο ότι το έργο θα τελειώσει στην ώρα του και η μεταστέγαση θα είναι προσωρινή και όχι αορίστου χρόνου; Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πολύ καλά την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αποπεράτωση των έργων που αναλαμβάνει.

Δεύτερον, η Μονή ήδη έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση και είναι ερώτημα αν είναι δυνατόν να λειτουργήσει επιπλέον και ως ρεζέρβα κοινωνικής πολιτικής του δήμου, που δείχνει ανικανότητα να βρει έναν προσωρινό χώρο.

Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο δήμαρχος για τις καλόγριες είναι καθόλα απαξιωτικός και υποτιμητικός. Δεν φαίνεται να αναγνωρίζει ότι ο δρόμος που αυτές έχουν διαλέξει είναι πολύ πιο δύσκολος και αυστηρός από αυτόν που έχουν διαλέξει πολλοί πολιτικοί και οι αυλικοί τους.

Όταν ένα έργο είναι κάπως πιο περίπλοκο από τα συνηθισμένα ο δήμος σκοντάφτει. Φαίνεται ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν χωρίς τεράστια δυσκολία – αν και συχνά τα κάνουν θάλασσα και εκεί – είναι να σπαταλούν το υστέρημα του φορολογούμενου παίρνοντας διάφορες απλές διοικητικές αποφάσεις. Ότι προϋποθέτει μια στοιχειώδη οργάνωση και συντονισμό αποτελεί μέγα πρόβλημα για το οποίο πάντα επιζήτητε ένας αποδιοπομπαίος τράγος – στην συγκεκριμένη περίπτωση οι καλόγριες.

Σκεφτείτε όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αργοστολίου και βρείτε αν μπορείτε την αξιόπιστη και τελεσίδικη λύση που έδωσε ο κ. Τσιλιμιδός και οι συνεργάτες του. Θα χάσετε τον χρόνο σας άδικα.

«Οι Βρυξέλλες μας κόβουν 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους αγρότες. Τιμωρία επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν πού πάνε οι επιδοτήσεις .»
-από το Βήμα

Ας ρωτήσουν την Mercedes και την BMW να μάθουν.

«ΚΚΕ: Δεν κάνουμε δηλώσεις νομιμοφροσύνης»
-από την Καθημερινή

Ούτε και δηλώσεις εισοδήματος.

«Κολέγια δύο ταχυτήτων από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης»
-από το Βήμα

Κάποτε οι υπέρμαχοι του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να μας εξηγήσουν για πιο ακριβώς λόγο αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων.
Τι ακριβώς πρόκειται να χάσουμε; Έχουμε τίποτα να χάσουμε;

Οι δεκαετίες του κρατικού μονοπωλίου το μόνο που πρόσφεραν ήταν μια αδιάκοπη και αταλάντευτη πορεία παρακμής. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα και που διαβάζουμε πολύ συχνά στον τύπο είναι αποτέλεσμα της χοντροκέφαλης επιμονής σε μια σοσιαλιστικού τύπου εκπαίδευση. Ο σοσιαλισμός έχει αποτύχει παντού και η ελληνική κρατική εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να ήταν η εξαίρεση.

Εάν η ιδιωτική εκπαίδευση είναι υποπροϊον τότε καλό θα ήταν οι υπέρμαχοι του κρατισμού να μας εξηγήσουν γιατί με την πρώτη ευκαιρία στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια; Το κάνουν μήπως για να αφήσουν ελεύθερες θέσεις στα σαφώς ανώτερα κρατικά για τα παιδιά της εργατικής τάξης;

Και πώς εξηγούν το ότι οι δύο χώρες(ΗΠΑ, Βρετανία) με την πιο ελεύθερη αγορά στο τομέα της εκπαίδευσης έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες νέους αλλά και νέους από τις ποιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου όπως Γαλλία και Σουηδία;

Η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευσή δεν θα λύσει τα προβλήματα εδώ και τώρα και είναι φυσικό ότι θα παρουσιάσει, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, όλα τα συμπτώματα παθογένειας που παρουσιάζονται στην ελληνική κοινωνία. Θα είναι όμως η πρώτη και ουσιαστική αλλαγή για μια καλύτερη ανώτερη εκπαίδευση μετά από πάρα πολύ καιρό.

«Διακίνηση κάνναβης μέσω... ΕΛΤΑ»
-από το skai.gr

Δημιουργήθηκαν υποψίες όταν ταχυδρόμοι άρχισαν να χασκογελούν αδιάκοπα και να κουτουλούν σε τείχους και πόρτες.

«Σύλληψη για εμπρησμό σε κάδους απορριμάτων»
-από τον Ελεύθερο Τύπο

Μα καλά, χάθηκαν τα δάση;

«“Ροζ” συλλήψεις στη Ζάκυνθο. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση σε δύο καταστήματα στριπ-σόου στον Λαγανά, που είχαν μεταβληθεί σε χώρους οργίων. Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα»
-από το Έθνος

Μεταξύ των συλληφθέντων και ο Σιορ Διονύσιος του γνωστού θεάτρου σκιών. Μόμολο τσι κολάσεως, ψυχή τσι ψυχής μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: