Επισκεφτείτε το ΜπλεΜήλο όπου μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη γράφουμε ένα blog που ανανεώνεται καθημερινά. Συνέχεια

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Σχέδιο Μάρσαλ #4


[Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΠΕΝΑ στις 07/04/08. Η στήλη δημοσιεύετε κάθε Δευτέρα στην ΠΕΝΑ]


Δήμαρχος Αργοστολίου: πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης


«Μια προκλητική και σκανδαλώδης ανακοίνωση που μας κατηγορεί (!!!) για την απόκτηση του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος είδε το φως της δημοσιότητας από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Φιλελεύθερη Συμμαχία Περιφερειακή Κίνηση Ιονίων Νήσων- Τοπική Κίνηση Κεφαλλονιάς».
Η ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτει το σκληρό ιδεολογικό πρόσωπο της οργάνωσης του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού που περιγράφεται με τη φράση «τα πάντα στους ιδιώτες».
Είναι η αντίληψη εκείνη που θέλει να συρρικνώσει και να εξαφανίσει την δημόσια δράση και επένδυση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.»
- Γεώργιος Τσιλιμιδός, Δήμαρχος Αργοστολίου

Ο τίτλος του Ανεξάρτητου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των δήμων ήταν: Στο Κόκκινο τα Ταμεία των Δήμων. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης γίνεται αναφορά περί «οξυμένων οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.» Αν τα παραπάνω είναι αλήθεια και η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι τόσο δεινή πως εξηγείτε η απόφαση του δήμου Αργοστολίου να δανειστεί 1,6 εκ. ευρώ για την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος;

Όταν πήρε την συγκεκριμένη απόφαση ο δήμος Αργοστολίου όχι μόνο αύξησε το ήδη τεράστιο χρέος του κατά 1,6 εκ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα απόλεσε όλα τα έσοδα που θα κέρδιζε από την ιδιωτική χρήση αυτού του κτιρίου, σε δημοτικά τέλη κτλ.
Αυτή η κίνηση του δήμου είναι ένας μικρόκοσμος των όσων συμβαίνουν πανελλαδικά. Να τι επετεύχθη με την παράκαμψη του ιδιωτικού ενδιαφέροντος για αυτό το κτίριο:

1) Η Τράπεζα της Ελλάδος έχασε περίπου 1,15 εκ. ευρώ.

2) Οι δημότες του Αργοστολίου φορτώθηκαν ένα ακόμα χρέος αξίας 1,6 εκ. ευρώ.

3) Χάθηκαν για το κεντρικό κράτος όλα τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ιδιωτικής επιχείρισης και των εργαζόμενων της. Έχασε και ο δήμος τα δικά του έσοδα.

4) Το δημόσιο δεν έχασε μόνο τα παραπάνω έσοδα αλλά δημιούργησε και νέα μακροχρόνια έξοδα. Η όποια νέα δραστηριότητα στο κτίριο αυτό θα χρειαστεί συντήρηση και προσωπικό που φυσικά θα τα πληρώνει ο φορολογούμενος.

5) Αποτρέποντας την λειτουργία μιας νέας ιδιωτικής επιχείρησης μείωσε τη ζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αυτόματα αύξησε ακόμα περισσότερο την ζήτηση για ρουσφέτι.

Δείτε ότι αυτή η κίνηση η παρεμφερή (επαναλαμβανόμενη συχνά σε πανελλαδικό επίπεδο) όπου το κράτος επεκτείνετε με τον ένα η τον άλλο τρόπο μειώνει τη ζήτηση και τις αποδοχές των εργαζόμενων στο ιδιωτικό τομέα και σπρώχνει όλο και περισσότερους νέους να συνωστίζονται στο γραφείο κάποιου πολιτικάντη παρακαλώντας για μια θέση στο δημόσιο.

Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια για την αγορά του κτιρίου αυτού από το δήμο. Βέβαια αν δήμος είχε πλεόνασμα, τα δημοτικά τέλη ήταν χαμηλά και οι βασικές υπηρεσίες του δήμου απέδιδαν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τότε η απάντηση στην ερώτηση για αυτή την αγορά ίσως να ήταν άλλη. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Ο δήμος είναι υπερχρεωμένος, τα δημοτικά τέλη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και η απόδοση του δήμου στις βασικές του υπηρεσίες προς του πολίτες είναι από κακή ως μέτρια.

Λέγεται ότι αυτό το κτίριο θα στεγάσει τις εικαστικές δραστηριότητες του δήμου και αναρωτιέμαι: αν η δημοτική αρχή δεν τα καταφέρνει με κυκλοφοριακό, λακκούβες και βόθρους τι ακριβώς της δίνει την αισιοδοξία ότι θα μεγαλουργήσει στον πολιτισμό;

«Η Ακρόπολη στο παιχνίδι Μονόπολη. Χρώμα από Ελλάδα θα έχει η νέα παγκόσμια συλλεκτική έκδοση της Μονόπολης. Το πιθανότερο, μια αεροφωτογραφία της Ακρόπολης να τυπωθεί μεταξύ άλλων στο σκληρό ταμπλό.»
-απο την Καθημερινή

Και όποιος προσγειώνεται σε αυτό το τετράγωνο θα χάνει δύο γύρους πέφτοντας πάνω σε μια νοητή διαδήλωση.


«Η ελληνική κυβέρνηση είπε «όχι» χθες στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»
-από το Βήμα

Επιτέλους μετά από καιρό η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων ξαναγίνεται ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας. Η κυβέρνηση Καραμανλή αξίζει συγχαρητηρίων. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και μακάρι επίσης να έδειχνε την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη στα εσωτερικά θέματα.

«Αντιδράσεις προκάλεσε σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση η χθεσινή καταδίκη από κινεζικό δικαστήριο του γνωστού ακτιβιστή Χου Ζία σε φυλάκιση τριάμισι ετών. Δικαστήριο του Πεκίνου έκρινε τον 34χρονο κινέζο ακτιβιστή ένοχο για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας και του σοσιαλιστικού συστήματος.»
-από το Βήμα

Το ΚΚΕ θα αντιδράσει και αυτό κατηγορώντας το κινέζικο καθεστώς για απαράδεκτη μετριοπάθεια και επικίνδυνη χαλάρωση του κρατικού μηχανισμού.

«Εκδήλωση με την συμμετοχή μαθητών το πρωΐ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σύνθημα: "Ναι, στα βιβλία. Όχι, στην τηλεόραση".»
-από το www.skai.gr

Η επιτυχία της εκδήλωσης εξαρτάται από τα καταπληκτικά τηλεοπτικά σποτ που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές.

«Η ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε, ύστερα από καταγγελία, απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας με εικονικά θανατηφόρα τροχαία.»
-από το www.skai.gr

Μετά από την καταγγελία οι υποψίες των αστυνομικών ενισχύθηκαν όταν φτάνοντας στον τόπο του ‘ατυχήματος’ άκουσαν μια φωνή να λέει: Φώτα, Κάμερα, Πάμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: